Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΖΕΙΣ… ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Από τον Διόδωρο Σικελιώτη*
Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη** 



Ο Έλληνας Άνθρωπος βλέποντας και ακούγοντας την ομιλία μου το 1996 δεν θα την χαρακτήριζε ποτέ προφητεία. Προέβλεψα, προειδοποιούσα με μεγάλη αγωνία για τα Επερχόμενα – μόνο τα δευτερόλεπτα δεν πρόβλεψα – προτείνοντας ταυτόχρονα με πάθος μία άλλη πορεία που θα έκανε την Ελλάδα πρωταγωνιστή. Θα την χαρακτήριζε Πολιτική με το ΄Π΄ κεφαλαίο. Πολιτική ως πρόλογο, ως πρόβλεψη, ως προέκταση όπως μας δίδαξαν οι προγονοί μας. Από εκεί πήραν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι την λέξη project – Πρότζεκτ – σχέδιο.

Ερώτηση Παραστατίδη-Φραγγίδη κι άλλων 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προς Βενιζέλο

Oι δυο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  στο νομό μας, Θ. Παραστατίδης και Γ. Φραγγίδης, συνυπέγραψαν μαζί με άλλους 21 συναδέλφους τους, ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών,  Ευ. Βενιζέλο, σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας των υψηλών καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες, των εμβασμάτων προς το εξωτερικό καθώς και των μετοχών και ομολόγων που κατέχουν, ενώ ζητούν επίσης την άρση όλων των εμποδίων στη διερεύνηση του πόθεν έσχες, και
τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών "σε τομείς μεγάλης υπαιτιότητας στη δημιουργία του δημόσιου χρέους".
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Γκουντενούδης: Ολοκλήρωση κτηρίου και νέα τμήματα για το ΤΕΙ

Για πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου ν` αναβαθμιστί το ΤΕΙ Κιλκίς, κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης, Χρ. Γκουντενούδης, τονίζοντας ότι απαιτείται μεταστέγαση του Τμήματος στο νέο κτίριο και πλαισίωσή του από νέα εκπαιδευτικά αντικείμενα.
Στη σχετική δήλωσή του, ο κ. Γκουντενούδης τονίζει τα εξής:
"Η εγγραφή όλων των φετινών εισαγομένων στο παράρτημα ΤΕΙ του Κιλκίς, δείχνει ότι αυτή η Εκπαιδευτική Μονάδα έχει παρόν και μέλλον. Η επικείμενη ευτυχής κατάληξη της περιπετειώδους πορείας του κτιρίου αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για την βιωσιμότητα του ΤΕΙ μας. Η μεταστέγαση στο νέο κτίριο θα αποτελέσει απαρχή νέας πορείας στα εκπαιδευτικά πράγματα του νομού.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς την Τετάρτη

Συνεδρίαση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 6.30 μμ, με τα εξής θέματα Η/Δ:

Σαρκοζί προς Τουρκία: "Αναγνωρίστε την αρμενική γενοκτονία" (ξέχασε όμως την ποντιακή!)

Την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915 ζήτησε από την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος. Ο κ. Σαρκοζί κάλεσε την γειτονική μας χώρα να "επιστρέψει στην ιστορία της" και ν` αναγνωρίσει ως γενοκτονία -όπως έκανε το 2001 η Γαλλία- τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν στα 1915- 16 στην Τουρκία, και οι οποίες προκάλεσαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη "χειρονομία ειρήνης", θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νόμο που θα τιμωρεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.
Όχι, ο κ. Νικολά δεν ανέφερε τίποτα για την ποντιακή γενοκτονία. Παρ` όλο που οι ρίζες του πατρός του βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη...

"Πετσόκομμα" μισθών κι επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου

Τελικά οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν και με το παραπάνω: Το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που κατάθεσε η κυβέρνηση χθες το βράδυ στη Βουλή, περικόπτει δραστικά μισθούς κι επιδόματα. Πράγματι, εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμη και κατά 50%, ενώ θα διατηρηθούν μόνο 4 επιδόματα, μεταξύ των οποίων κι αυτό των παραμεθόριων περιοχών. Το οποίο, όμως, επίδομα δεν δόθηκε - ως εκ θαύματος - ποτέ στο δικό μας παραμεθόριο νομό!
Προβλέπονται επίσης άλλα τρία επιδόματα, τα οποία όμως καταβάλλονται μόνον στις περιπτώσεις που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή. Εξ` άλλου, καθιερώνεται για πρώτη φορά το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων, ενώ αυστηρές προϋποθέσεις τίθενται και για την βαθμολογική προαγωγή των υπαλλήλων.

Το ΓΝΩΜΗκό της ημέρας

Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν.

Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Του Κώστα Μητρόπουλου, απ` τα ΝΕΑ

Σε ποσοστά δεκαετίας `70, πλέον, το ΠΑΣΟΚ!

Δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής ("πολιτικό βαρόμετρο Οκτωβρίου") δείχνει προβάδισμα 9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να παίρνει πλέον εκλογικά ποσοστά δεκαετίας `70! Συγκεκριμένα, σε σταθμισμένο δείγμα, η ΝΔ καταγράφει 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ο ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, με τα λοιπά κόμματα στο 7%. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η ΝΔ γνωρίζει τον Οκτώβριο μικρή πτώση συγκριτικά με το Σεπτέμβριο (30,5% έναντι 32%), ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά το 31,5% του Αυγούστου καταγράφει σταθερά πτωτική πορεία. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες σταθερά ανοδική πορεία, ενώ το ΚΚΕ τους δύο τελευταίους μήνες γνωρίζει ελαφρά πτώση σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά Ιουλίου και Αυγούστου (10,5% και 11,5%).

Σοβαρός τραυματισμός 22άχρονου με μηχανάκι

Ένας 22χρονος τραυματίστηκε χθες (Πέμπτη) σοβαρά όταν το μηχανάκι που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε. Το ατύχημα συνέβη στο 42ο χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς, κοντά στην Κρηστώνα. Ο 22άχρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς.

Σύλληψη δυο νεαρών στο Κιλκίς για κλοπή ΙΧ στη Θεσσαλονίκη

Συνελήφθη χθες το βράδυ στο Κιλκίς, ένας ημεδαπός 23 ετών, ενώ αναζητείται και ο 18χρονος συνεργός του, διότι την προηγούμενη μέρα είχαν κλέψει από περιοχή της Θεσσαλονίκης το αυτοκίνητο 60χρονου. Το όχημα βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Πρώην βουλευτές έπαιρναν σύνταξη που δεν δικαιούνταν!

Αιρετοί των ΟΤΑ που προϋπήρξαν βουλευτές και ελάμβαναν βουλευτική σύνταξη, συνέχιζαν να την λαμβάνουν ως το Φεβρουάριο του 2011, παρότι νόμος από το 2010 προέβλεπε περικοπή τους κατά 70%! Το θέμα, αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Στο νομό μας δεν υπάρχει κάποια τέτοια περίπτωση. Θα μπορούσαμε να `χαμε μονάχα αν στις τελευταίες εκλογές στο Δήμο Κιλκίς εκλέγονταν δήμαρχος ο Ν. Αφεντουλίδης. Αλλά κι αυτός θα μπορούσε να επωφεληθεί μονάχα για δυο μήνες!
Άτυχος και σ` αυτό!

Τέλος η μεταφορά σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς

Έληξαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Μαυροράχης, οπότε σταμάτησαν και τ` απορριμματοφόρα του Δήμου Καλαμαριάς να μεταφέρουν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς.
Τέτοιες μεταφορές απορριμμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, γίνονταν τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια της συνεργασίας των ΟΤΑ, όπως είπε στο Δημ. Συμβούλιο Κιλκίς προχθές Τετάρτη, ο δήμαρχος Β. Μπαλάσκας.
 Να σημειωθεί ότι παρόμοια τακτική "αλληλεγγύης" ακολουθούσε στο παρελθόν και η υπό τον Τ. Τερζίδη δημοτική αρχή του "καποδιστριακού" δήμου.

Συμμετέχει ο νομός μας στην έκθεση για την Κ. Μακεδονία, στο Παρίσι;

Απ` την ερχόμενη δευτέρα 10 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 θα λειτουργεί στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, μια μεγάλη έκθεση για την Κεντρική Μακεδονία, με το κεντρικό σύνθημα "η Μακεδονία είναι μια υπέροχη περιοχή για να τη γνωρίσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Ανακάλυψέ την!"
Το ερώτημα είναι (και απευθήνεται, φυσικά, προς άπαντας τους αρμοδίους) αν ο νομός μας αντιπροσωπεύεται και με ποιόν τρόπο σ` αυτήν την μεγάλη έκθεση, στόχος της οποίας είναι η προβολή της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και η παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει.

Ποιοί δικαιούνται μειωμένο ρεύμα απ` τη ΔΕΗ

Τέτοιες ειδήσεις στις μέρες μας, μπορεί να ενδιαφέρουν πολλούς: Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου μπορούν οι δικαιούχοι του μειωμένου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Ρεύματος να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγησή του. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20% - 30% φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, και θα παρέχεται από την 1η Ιανουαρίου για όλο το 2012. Δικαιούχοι είναι άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ και άτομα με χαμηλό εισόδημα.
 Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι:

Συνάντηση συλλόγων Βλάχων από Ελλάδα και FYROM

Την περασμένη Κυριακή 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με τους αδελφούς συλλόγους των Κρουσοβιτών Βλάχων «Άγιος Νικόλαος» και «Μοσχόπολη». Η συνάντηση έγινε στη βλαχόφωνη κωμόπολη του Κρουσόβου της πΓΔΜ.