Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Βράγχος φωνής: Εκφυλιστικές, λειτουργικές, νευρολογικές παθήσεις, γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος 

Συνήθως σε τραγουδιστές, ηθοποιούς, δασκάλους και μητέρες μικρών παιδιών παρουσιάζονται όζοι των φωνητικών χορδών. Θα μπορούσαμε να τους προσομοιάσουμε με τους κάλους που εμφανίζονται σε σημεία τριβής. Οι ασθενείς εμφανίζουν αυξανόμενο βράγχος φωνής και σημαντική φωνητική κόπωση.

Η φωνητική ανάπαυση μπορεί ναι είναι αρκετή για να υποστρέψουν, αλλά σε ορισμένες επιμένουσες περιπτώσεις χρειάζεται αφαίρεσή τους.

Η συσσώρευση υγρού τοπικά στο χώρο κάτω από το επιθήλιο των φωνητικών χορδών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο σημείο να προβάλλει προς τα έξω, ονομάζεται πολύποδας. Κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες θεωρούνται η φλεγμονή, ο τραυματισμός και η φωνητική καταπόνηση, ενώ η θεραπεία είναι χειρουργική.
Μια ποικιλία καταστάσεων που προσβάλλουν τα νεύρα που νευρώνουν το λάρυγγα έχουν ως πρωταρχική εκδώληση το βράγχος και την αλλοίωση γενικά της φωνής. 


Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι οι τραυματισμοί, οι όγκοι και οι επεμβάσεις της περιοχή του τραχήλου, του κρανίου και του θώρακα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στη νεύρωση της περιοχής της κεφαλής και του τραχήλου. 

Μερικές λειτουργικές διαταραχές (η μυασθένεια του λάρυγγα και η λειτουργική παράλυση) εκδηλώνονται με βράγχος φωνής. Εμφανίζονται συνήθως σε ευσυγκίνητες και ασταθείς προσωπικότητες, κυρίως σε νέες γυναίκες. Η αντιμετώπιση συνίσταται στη φωνητική ανάπαυση. 


Πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση, δηλαδή η παλίνδρομη ροή του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, που δημιουργήσει προβλήματα στο λάρυγγα, ιδιαίτερα κατά τη νυχτερινή κατάκλιση. 


Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι το βράγχος φωνής, κυρίως τις πρωινές ώρες, ο ερεθιστικός βήχας, η δυσκολία στην κατάποση, το αίσθημα ξένου σώματος και ο πονόλαιμος. Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από καούρες, ξινίλες, βάρος πίσω από το στήθος. Η θεραπεία είναι η αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.

Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου 
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα 
Τηλέφωνα επικοινωνίας 
-2341026825 
-6948068352 
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.