Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Απόφραξη της μύτης

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Πόσοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την απόφραξη της μύτης με αποτέλεσμα να υπάρχει εμμένουσα δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής;
Μια μορφή της χρόνιας ρινίτιδας είναι γνωστή με την ονομασία «αγγειοκινητική ρινίτιδα».

Χαρακτηρίζεται από απόφραξη της μύτης η οποία ενδέχεται να είναι είτε σταθερή και να γίνεται ποιο έντονη τη νύχτα, είτε εναλλασσόμενη, όταν βουλώνει εναλλάξ μια το ένα ρουθούνι και μια το άλλο. Η κατάσταση αποδίδεται σε αυξημένη ευαισθησία του βλεννογόνου της μύτης απέναντι σε διάφορους παράγοντες, όπως νευρώσεις, ψύχος, οινοπνευματώδη ποτά, καπνός, σκόνη ή υγρασία. 

Εκδηλώνεται επίσης μετά από την επίδραση θερμικών ή μηχανικών ερεθισμάτων. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ενδοκρινικές διαταραχές, στην εγκυμοσύνη, σε λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων, σε λήψη φαρμάκων όπως τα αντιυπερτασικά και σε υπερβολική χρήση ρινικών σταγόνων. Ρεύμα αέρα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πάθησης.

Πολλές φορές η απόφραξη εκδηλώνεται όταν το άτομο είναι κατακεκλιμένο, και η πλευρά της απόφραξης έχει άμεση σχέση με το πλευρό, στο οποίο ξαπλώνει ο άρρωστος. Η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής μερικές φορές συνοδεύεται από έντονη εκροή υγρού από τη μύτη, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται μείωση της οσφρητικής ικανότητας και προσβολές πταρμών με αίσθημα βάρους στο κεφάλι.

Η θεραπεία συνίσταται στην απομάκρυνση των τυχόν γνωστών βλαπτικών παραγόντων. Πολλές φορές και μόνο το μέτρο αυτό φέρει μόνιμη βελτίωση. Επίσης ενδείκνυται η χορήγηση αντιαλλεργικών φαρμάκων και σταγόνων για αποσυμφόρηση της μύτης. Βοηθά και η αντιμετώπιση νευρώσεων. Εφόσον με τη συντηρητική θεραπεία δεν έχουμε βελτίωση της κατάστασης του αρρώστου, γίνεται χειρουργική επέμβαση.

Σε πολλούς πάσχοντες από πολυετή ρινίτιδα ή ρινική συμφόρηση είναι δυνατόν να εμφανιστούν πολύποδες της μύτης. Οι πολύποδες αποτελούν συχνή παθολογική εκδήλωση του βλεννογόνου της μύτης σε διάφορους βλαπτικούς παράγοντες. Τα αίτια της πάθησης είναι αδιευκρίνιστα. Με την εμφάνισή της έχουν συσχετιστεί η αλλεργία, η χρήση ασπιρίνης και η χρόνια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων. Οι άνδρες συνήθως προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Οι πολύποδες είναι σπάνιοι στα παιδιά.

Ο ασθενής παραπονιέται για την απόφραξη της μύτης, που συχνά συνοδεύεται από μείωση της οσφρητικής ικανότητας, το ροχαλητό, την ιδιαίτερη ομιλία, στην οποία η φωνή αποκτά ένρινο χρώμα, τις διαυγείς υδαρείς εκκρίσεις, εκτός αν συμβεί επιμόλυνση. Επίσης, εκδηλώνεται φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων με πονοκέφαλο. Στα αρχικά στάδια οι πολύποδες είναι μικροί. Εμφανίζονται σε μορφή σφαιρικών, λείων, γκριζωπών μαζών ή σταφυλιού στην κοιλότητα της μύτης. Με την πάροδο του χρόνου οι πολύποδες αναπτύσσονται τόσο πολύ ώστε να είναι δυνατόν να προέχουν από τα ρουθούνια.

Η διαπίστωση της έκτασης της νόσου παρέχεται από τις απλές ακτινογραφίες και την αξονική τομογραφία. Είναι φρόνιμο να γίνουν οι δοκιμασίες αλλεργίας ώστε να βρεθούν οι βλαπτικοί παράγοντες. Εάν ανευρεθεί αλλεργικό υπόστρωμα, θα πρέπει να αρχίσει κατάλληλη θεραπεία. Ο άρρωστος θα πρέπει να αποφεύγει τη λήψη ασπιρίνης. Οι πολύποδες της μύτης, δυστυχώς, υποτροπιάζουν συχνά, τόσο μετά από συντηρητική, όσο και μετά από χειρουργική αγωγή. Η συντηρητική αγωγή συνήθως δεν αποδίδει. Μπορεί με τη θεραπεία αυτή οι πολύποδες να μικραίνουν, αλλά μετά τη διακοπή της αμέσως υποτροπιάζουν.

Η χειρουργική θεραπεία στοχεύει στην πλήρη αφαίρεση των πολυπόδων. Αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουμε στην περίπτωση ριζικής τους αφαίρεσης. Μετά το χειρουργείο απαιτείται παρακολούθηση με τακτικό έλεγχο και καθαρισμό της μύτης, σε συνδυασμό με αντιαλλεργική αγωγή.


* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.