Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ο Δήμος του Μοντρεάλ αναγνώρισε τη Γενοκτονία

Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων, να τιμήσει τη μνήμη των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους και να υιοθετήσει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, είναι μία εξαιρετικής σημασίας πράξη. Η Γενοκτονία η οποία μαζί με εκείνη εναντίον των Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξαν οι πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου,
Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης, του φορέα που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αναγνώρισης από φορείς του Καναδά «η Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Αυτό το ειδεχθές έγκλημα ήταν ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, Ρομά και άλλων λαών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

H Γενοκτονία αφαίρεσε τη ζωή από περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες που υπέστησαν συστηματική εξόντωση με εντολές της Οθωμανικής και των Κεμαλικών κυβερνήσεων, δια μέσου των σφαγών, με απελάσεις, με πορείες θανάτου, εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ανατολία, καταναγκαστική εργασία, πείνα, βιασμούς.

«Η απόφαση των ως άνω Δημοτικών Συμβουλίων είναι ιστορική για την Ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και χρησιμεύει ως υπενθύμιση για όλους μας εδώ στο Κεμπέκ και στον Καναδά και στις επόμενες γενιές, εκείνου του βάναυσου και ειδεχθούς εγκλήματος εναντίον των Ελλήνων και της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Θ. Χαλάτσης.

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μοντρεάλ να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, είναι συνέχεια και των προηγούμενων αναγνωρίσεων που έχουν σημειωθεί στον Καναδά και προπομπός των άλλων που έρχονται.

Ο αγώνας παρόλα τα εμπόδια και την υπονόμευση, την άρνηση και την προπαγάνδα, συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.