Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Πλαγίων και Χαμηλού του δήμου Παιονίας


Δελτίο τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας
Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 13η Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και περί Ω/22:00΄περίπου σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Πλαγίων & Χαμηλού και σε απόσταση 2 χλμ. Βόρεια του οικισμού Πλαγίων του Δήμου Παιονίας. 
Συγκεκριμένα κάηκαν εκατόν είκοσι (120) στρέμ. περίπου δάσους και δασικής έκτασης από αυτοφυή δρύς, κέδρα, γαύρο και ακακίες καθώς και άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα.

Για την αντιμετώπιση του συμβάντος, κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με τέσσερα (4) πυροσβεστικά οχήματα (δύο υδροφόρα & δύο επιβατικά) και δεκατρείς (13) πυροσβέστες καθώς υπήρξε και ενίσχυση τόσο από την Π.Υ. Κιλκίς με τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα (δύο υδροφόρα & ένα επιβατικό) και οχτώ (8) Πυροσβέστες, την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα (ένα υδροφόρο & ένα επιβατικό) και έξι (6) Πυροσβέστες, την Π.Υ. Γιαννιτσών με ένα (1) πυροσβεστικό όχημα και τέσσερις (4) Πυροσβέστες όσο και από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. με πεζοπόρο Τμήμα των δεκατριών (13) Πυροσβεστών.

Η πυκνή δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση (κυρίως κέδρα) μαζί το σκοτάδι και την ύπαρξη μεγάλων κλίσεων στο έδαφος αλλά και των μετρίων έως ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις αφού υπήρξε αδυναμία πρόσβασης και προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα. 

Προέβησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με μεγάλες εγκαταστάσεις «χαμηλής πίεσης» (μήκους 1.000 μέτρων) χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm αλλά και πεζοί χρησιμοποιώντας επινώτιους πυροσβεστήρες και σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα).

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχε ένας (1) προωθητής γαιών (μπολντόζα) με αριθ. κυκλοφ. ΜΕ 114843 και χειριστή υπάλληλο της Π.Ε. Κιλκίς, διανοίγωντας προσβάσιμους οδούς προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς, ένα (1) μικρό και ευέλικτο όχημα πυρόσβεσης, με δεξαμενή χωρητικότητας εφτακοσίων (700) λίτρων νερού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας «ΤΟ ΠΑΪΚΟ» επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του, και ένα (1) όχημα τύπου τζίπ του Κυνηγετικού Συλλόγου Αξιούπολης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επανδρωμένο με ένα (1) μέλος του.

Επίσης παρείχαν την συνδρομή τους στην επιχείρηση κατάσβεσης ένα (1) όχημα τύπου τζιπ του Δασαρχείου Γουμένισσας με δύο (2) δασικούς υπαλλήλους καθώς και επανδρωμένο περιπολικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ.

Στον τόπο του συμβάντος παρευρέθησαν καθόλη την διάρκεια της κατάσβεσης και παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς μαζί με τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παιονίας.

Κατά την διάρκεια της νύχτας παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για «φύλαξη» της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας μαζί με τον Υποδιοικητή της Π.Υ. Κιλκίς.

Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. Γουμένισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.