Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Δημιουργική γραφή για παιδιά στο ΚΔΑΠ Kinesis for Kids

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ Kinesis for kids
"Από τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018 εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος ΚΔΑΠ Kinesis for kids η δημιουργική γραφή για παιδιά. Η δημιουργική γραφή είναι ένα μέσο για να καλλιεργήσουν τα παιδιά τη γλωσσική τους έκφραση. 
Ενισχύονται οι συνεργατικές τεχνικές, οξύνεται η δημιουργική και κριτική σκέψη και σ​ταδιακά τα παιδιά εξοικειώνονται με έργα της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου της ποίησης και άλλων τεχνών. Τους δίνεται έτσι η ευκαιρία να ξεφύγουν από τη συνηθισμένη παραγωγή γραπτού λόγου και να εμπλουτίσουν τη φαντασία τους.

Μερικά μόνο από τα θέματα που θα προσεγγίσουμε είναι:

1. Πως να γίνουμε μικροί δημοσιογράφοι
Συλλέγουμε πληροφορίες και οπτικό υλικό για θέματα και ειδήσεις κοινωνικού και περιβαντολλογικού χαρακτήρα που στόχο έχουν να αποκτήσουν τα παιδιά από νωρίς κριτική σκέψη και συνθετικό λόγο. Στη συνέχεια δημιουργούμε το δικό μας ρεπορτάζ συζητάμε και κατανοούμε τα πεπραγμένα μας.

2. Φτιάχνουμε παραμύθια και ιστορίες με διαφορετικούς τρόπ
ους.
Με ερεθίσματα λέξεις έννοιες ή αντικείμενα δημιουργούμε τις δικές μας πρωτότυπες ιστορίες. Πρόκειται για μία διαδικασία την οποία τα παιδιά λατρεύουν διότι η φαντασία τους και οι προσωπικοί τους ήρωες παίρνουν σάρκα και οστά στα παραμύθια τους. Τέλος, αφού ολοκληρώσουμε τη συγγραφή των παραμυθιών μας τα οπτικοποιούμε ζωγραφίζοντας τα και δημιουργώντας μικρά χειροποίητα βιβλιαράκια τα οποία τα παιδιά μπορούν να πάρουν σπίτι και να διαβάσουν στα μικρά τους αδερφάκια.

3. Παραμυθοσαλάτα.Δίνουμε στα κλασσικά παραμύθια που γνωρίζουμε όλοι από μικροί διαφορετική εξέλιξη και έκβαση .π.χ. Μια φορά και ένα καιρό ήταν η Κιτρινοσκουφίτσα! Μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά σκέφτονται με εναλλακτικό τρόπο και απαλλάσονται από στερεότυπα. Μαθαίνουν να έχουν διάφορες οπτικές.

4. Κουτί και λέξη.Τα παιδιά ‘’τραβούν‘’ συγκεκριμένες λέξεις από χρωματιστά κουτιά και έπειτα καλούνται να δημιουργήσουν μία ιστορία με τις λέξεις που τους έτυχαν. Έτσι το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί εκφραστικά χωρίς το δικό του τυποποιημένο λεξιλόγιο και να διευρύνει τους εκφραστικούς του ορίζοντες με τη χρήση καινούργιων λέξεων.

5. Η δική μας εφημερίδα.Γράφουμε τη δική μας εφημερίδα, πληροφορούμε, ενημερώνουμε, μαθαίνουμε τρόπους γραφής και εκφραστικά μέσα.

6. Πρακτικές ασκήσεις.Μαθαίνουμε καινούργιες λέξεις, συζητάμε για οτιδήποτε συμβαίνει στη πόλη μας, για τη ταινία που μας άρεσε, για το νησί των διακοπών μας, για τα συναισθήματα μας. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι η τροφή για τη φαντασία και τη δημιουργία ιστοριών. Η δημιουργική γραφή βοηθά τα μεγαλύτερα παιδάκια στο μάθημα της γλώσσας και της έκθεσης στο σχολείο, καθώς και στον τρόπο που εκφράζονται και εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους.

*πληροφορίες - εγγραφές στα τμήματα Σεπτεμβρίου 2017 - Ιουλίου 2018 στην γραμματεία του γυμναστηρίου Kinesis-Gym ή στο 2341020450. 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας."

Με σεβασμό στη διαπαιδαγώγηση,
Μπατάρα Μαρία
Απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.