Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ουλίτιδα της εγκυμοσύνης


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ σημαντική περίοδος στην ζωή της γυναίκας που συνοδεύεται από πολλές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές. Διάφορες ασθένειες του στόματος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ίδια, στην εγκυμοσύνη ή στο μωρό.

Η μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστική με την φροντίδα της στοματικής της υγείας. Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος πρέπει να γίνουν καθημερινή συνήθεια.

Ένας ακόμα αποφασιστικός παράγοντας για την συνολική ανάπτυξη του παιδιού σας και των δοντιών του είναι η σωστή διατροφή σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλα τα δόντια του μωρού σας, παιδικά και μόνιμα, ξεκινούν να αναπτύσσονται ήδη κατά την διάρκεια της κύησης. Γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάτε τον επαγγελματικό καθαρισμό και τους συχνούς ελέγχους των δοντιών και του στόματος από τον οδοντίατρό σας.

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι μια μορφή φλεγμονής των ούλων η οποία οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή, στο τσιμπολόγημα και στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της μέλλουσας μητέρας. Μερικές πρακτικές συμβουλές γι’ αυτή την πολύ ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας:

- Οι περισσότερες λιχουδιές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Αυτός είναι ο λόγος που τα δόντια χαλάνε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περιορίστε τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα και βουρτσίστε συχνά τα δόντια σας.

- Αν τα ούλα σας αρχίσουν να ματώνουν επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Μην σταματάτε σε καμία περίπτωση να φροντίζετε τα δόντια σας υπό τον φόβο του αίματος.

- Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης υποχωρεί σταδιακά μετά τον τοκετό.

Όλες οι επείγουσες οδοντιατρικές θεραπείες είναι δυνατές κατά την διάρκεια της κύησης, εφόσον υπάρχει άμεσο όφελος για την μητέρα και το έμβρυο. Αν κάποιο δόντι σας πονάει είναι χειρότερο να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με παυσίπονα και να περιμένετε μέχρι να γεννήσετε. 

Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρό σας και ενημερώστε τον οπωσδήποτε, ακόμα και για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτός μπορεί να αντιμετωπίσει τον πονόδοντο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο.

Η υγεία σας, η ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα του στόματος και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να εξασφαλίσουν ότι θα ολοκληρώσετε την κύηση χωρίς προβλήματα στα δόντια και τα ούλα. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας και ενημερώστε τον ότι είστε, ή προτίθεστε να μείνετε έγκυος. Αυτός θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές για την περίπτωσή σας και πιθανόν θα προχωρήσει σε κάποια θεραπεία για να προλάβει τυχόν προβλήματα.


* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική Ι Αισθητική Ι Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά

Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00

Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.