Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Τι λέει η Ειρήνη Αγαθοπούλου για το Δικαίωμα στην Άμβλωση

Υπογράφει η
Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου
Πρόεδρος
Κέντρου Ερευνών
Θεμάτων Ισότητας
Ξεκινά σήμερα, 28 Σεπτέμβρη, η ευρωπαϊκή καμπάνια για το δικαίωμα όλων των γυναικών -σε κάθε γωνιά του κόσμου- στην άμβλωση.

Μια σημαντική πρωτοβουλία, που μας υπενθυμίζει βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που σχετίζονται με την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την αυτοδιάθεση, σε μια Ευρώπη που συντηρητικοποιείται μέρα με τη μέρα και επαναδιαπραγματεύεται κεκτημένες αξίες και ελευθερίες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.


Στην Ελλάδα της κρίσης, παρότι το δικαίωμα στην άμβλωση έχει κατακτηθεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η διεκδίκηση της ασφαλούς και δωρεάν τεχνητής διακοπής της κύησης, για όλες τις γυναίκες. 


Σε αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική η παροχή ενημέρωσης αφενός για τους κινδύνους που κρύβουν οι παράνομες μέθοδοι έκτρωσης για την υγεία των γυναικών, και αφετέρου για την εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων, που πολλές φορές εμποδίζουν τις γυναίκες να λάβουν τις αποφάσεις που οι ίδιες επιθυμούν. 

Λαμβάνοντας υπόψη το έλλειμμα ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικότητας και αναπαραγωγικής υγείας, είναι σημαντικό να ληφθούν σχετικές οργανωμένες πρωτοβουλίες, με έμφαση σε έφηβες και νεαρές γυναίκες, εντός του εκπαιδευτικού πλαισίου.

Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να μας ενδιαφέρει, ως Πολιτεία, είναι να προσφέρουμε στις γυναίκες τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και με σεβασμό στην προσωπικότητά τους και στο σώμα τους, εάν θέλουν να κάνουν παιδιά, πότε, πόσα και με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Αθήνα 28.9.2017

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.