Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Εμποροπανήγυρη Κιλκίς: Καιρός να γίνει απολογισμός για τη λειτουργία της

Γράφει η Πάολα Χαραλαμπίδου
Σίγουρα, όλοι μας, ακόμη και αυτοί που διαμαρτύρονται για την ποιότητα και το επίπεδο της, περάσαμε μια βόλτα από περιέργεια, είδαμε φίλους, συγγενείς, γνωστούς, τα είπαμε λίγο πριν την έναρξη των σχολείων και των λοιπών υποχρεώσεων του φθινοπώρου, ψωνίσαμε φθηνά είδη σπιτιού, ένδυσης και υπόδησης για το χειμώνα που έρχεται, περάσαμε και από το λούνα παρκ για τα παιδιά, απολαύσαμε το καθιερωμένο σουβλάκι, και ομολογουμένως, παρόλη τη γκρίνια για οχλαγωγία, βρωμιά, φασαρία και πολυκοσμία, περάσαμε όμορφα!

Πέραν όμως της επιφανειακής θεώρησης των πραγμάτων, οφείλουμε όλοι, εμπλεκόμενοι και μη, να επανεξετάσουμε σοβαρά και σε βάθος το κεφάλαιο Εμποροπανήγυρη για τον τόπο μας. 

Οφείλουμε να την επαναπροσδιορίσουμε στο σήμερα, γιατί η αλήθεια είναι ότι από τις αρχές του 1930, όταν αναβίωσε ο θεσμός της Εμποροπανήγυρης πολλά έχουν αλλάξει στην πόλη μας. 

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αστοχίες της, έτσι ώστε να ξαναβρεί το δρόμο της και να προχωρήσουμε σε σωστό σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθεί ο σημερινός απολογισμός είναι αυτό της μεταφοράς, της κατά τα άλλα πολύ σημαντικής και ιστορικής εμπορικής γιορτής της πόλης. Κι αυτό για τους εξής, πολύ σοβαρούς λόγους:

➤Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017, η Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς να λαμβάνει χώρα στο κέντρο, σε κατοικημένη περιοχή και σε ζωτικής σημασίας κεντρικό δρόμο, την Γ. Καπέτα που εξυπηρετεί σημαντικό μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου της πόλης (προς περιφερειακό δρόμο, Αστυνομία και λοιπές υπηρεσίες όπως ΟΑΕΔ, Αντιπεριφέρεια Κιλκίς κ.α.).
Δεν είναι δυνατόν η Εμποροπανήγυρη να συνεχίζεται τόσα χρόνια στην ίδια περιοχή, που δεν διαθέτει κανέναν απολύτως οργανωμένο χώρο πάρκιγκ. 

Κάθε χρόνο, τις ημέρες της Εμποροπανήγυρης, οι παρακείμενοι δρόμοι επιβαρύνονται από τη στάθμευση όχι μόνο των οχημάτων των επισκεπτών του πανηγυριού, αλλά και των οχημάτων των περίοικων και των κατοίκων των πολυκατοικιών που βρίσκονται στο κέντρο του πανηγυριού (βλ. Γ. Καπέτα). 

Οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί, αναγκάζονται επί 5 ημέρες να βγουν από τις πιλοτές τους, προκειμένου να βρουν μια θέση πάρκιγκ κοντά στο σπίτι τους.

Το πρόβλημα μάλιστα, οξύνεται ακόμη περισσότερο από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση στάθμευσης σε δρόμους και τμήματα δρόμων που περιβάλλουν τον χώρο ανάπτυξης της Εμποροπανήγυρης. 

Και παρόλο που αυτές οι ρυθμίσεις, ισχύουν μόνο κατά τη διάρκεια της Εμποροπανήγυρης και αποσκοπούν, όπως αναφέρεται κάθε χρόνο σε ενημερωτικά δελτία τύπου του Δήμου Κιλκίς, στην πρόληψη πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και στην ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών και των εκθετών, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. 

Με τόσο μεγάλο όγκο αυτοκινήτων τα μικροατυχήματα με… θύματα εξωτερικούς καθρέπτες και φανάρια, είναι σχεδόν καθημερινότητα!

Δεν είναι δυνατόν στην Εμποροπανήγυρη, κάποιοι συγκεκριμένοι εκθέτες να καταπατούν χωρίς εννοείται να ρωτούν, εισόδους κατοικιών, πολυκατοικιών και καταστημάτων, με τα οχήματα και τα προσωπικά τους αντικείμενα (π.χ. στρώματα, κουβάδες, ψυγεία, κουζίνες κ.α.), αλλά και να χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους χώρους για τις φυσικές τους ανάγκες! 

Η συστηματική αυτή συμπεριφορά λειτουργεί μάλιστα και ως καθεστώς εκφοβισμού για τους κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής.

Η μερίδα αυτή των συμπολιτών μας, για όσους… 
κάνουν ότι δεν γνωρίζουν, αντιμετωπίζει κάθε χρονιά τον ίδιο φόβο: Το φόβο να αρθρώσουν έστω και μία λέξη στους καταπατητές προς αποφυγή... αντιποίνων. Και ο νοών νοείτω!

Και το κυριότερο, ο μη γένοιτο, γιατί, δεν είναι δυνατόν σε περίπτωση σοβαρού ιατρικού περιστατικού να μην μπορεί να πλησιάσει ασθενοφόρο την εν λόγω περιοχή, λόγω της ύπαρξης περιπτέρων και της μαζικής συγκέντρωσης κόσμου, ιδίως τα απογεύματα και τις βραδινές ώρες.

Ο Δήμος Κιλκίς, ο φορέας υλοποίησης του ιστορικού αυτού θεσμού για την πόλη, που πάνω από όλα οφείλει να σέβεται τους δημότες του, να προασπίζει και να μεριμνά για την υγεία (ψυχική και σωματική) και την περιουσία τους, πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να έρθει αντιμέτωπος με το όποιο πολιτικό κόστος και να του δώσει νέα πνοή και αίγλη. 

Σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Εξάλλου, «η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου» όπως πολύ σοφά έχει πει ο Αριστοτέλης. 

Για το λόγο αυτό, πρέπει να επιδείξει επιμονή και υπομονή και να αναπτύξει στενότερες συνεργασίες τόσο με τον τοπικό εμπορικό κόσμο, όσο και με τους τοπικούς συλλόγους.

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες μεταφοράς της Εμποροπανήγυρης (το 1989 επί δημαρχίας Αυγητίδη στην περιοχή του ζωοπάζαρου και την περίοδο 1995-1997 επί Δημαρχίας Αμανατίδη στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου). Καμία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Σήμερα όμως, η ανάγκη αλλαγής χωροθέτησης του πανηγυριού είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Και δεν μιλάμε φυσικά για μια απλή μεταφορά της Εμποροπανήγυρης σε άλλο σημείο (γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα θα είχε αποτύχει εν τη γενέσει του), αλλά για μια σοβαρή, συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της. 

Σε νέα κατάλληλη τοποθεσία, με νέα ομοιογενή μορφή (ήδη η προμήθεια και τοποθέτηση 50 νέων περιπτέρων, συνετέλεσε σημαντικά στον ευπρεπισμό του χώρου) και με όλες τις απαιτούμενες υποδομές (τουαλέτες, πάρκιγκ κ.α). 

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε πιστεύουμε και η έκδοση ενός ερωτηματολογίου προς τους δημότες του Κιλκίς, στο οποίο θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους σε ό,τι αφορά το μέλλον του θεσμού.

Δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή όπως αποδείχθηκε και φέτος, προς απογοήτευση πολλών δημοτών, εμμένει στην πεπατημένη. Υπενθυμίζουμε τη δια στόματος Δημάρχου Κιλκίς Δ. Σισμανίδη στα εγκαίνια της Εμποροπανήγυρης, ανακοίνωση, για εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού με 70 νέους φωτιστικούς στύλους και ισάριθμα φωτιστικά σώματα, η οποία σε συνδυασμό με την επικείμενη υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ «θα προσδώσει πρόσθετη αξία στην αισθητική όψη της Εμποροπανήγυρης και επιπλέον θα καταστήσει λειτουργική αλλά προπάντων ασφαλή την ηλεκτρική τροφοδοσία των εκθετών και άλλων ηλεκτρικών καταναλώσεων της Εμποροπανήγυρης».

Για τους δημότες που υφίστανται απίστευτη αναστάτωση και ταλαιπωρία ουδείς λόγος και μηδέν όραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.