Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Οδοντικά εμφυτεύματα


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Η ανάγκη αντικατάστασης ενός χαλασμένου δοντιού γεννήθηκε στην ουσία ταυτόχρονα με την πρώτη εξαγωγή. Οι Μάγιας αντικαθιστούσαν τα χαλασμένα δόντια με οδοντόμορφα κοχύλια σχεδόν 1300 χρόνια πριν δημιουργηθούν τα πρώτα οδοντικά εμφυτεύματα από τιτάνιο, ενώ το πρώτο δείγμα οδοντικού εμφυτεύματος μας έρχεται από την Ονδούρα, το 600 π. Χ. 
Οι άνθρωποι από τότε χρησιμοποίησαν διάφορα υλικά, μεταξύ άλλων χρυσάφι, ξύλο, ατσάλι, ελεφαντόδοντο, αλλά και ανθρώπινα δόντια για να αποκαταστήσουν το χαμόγελό τους και να μπορέσουν να φάνε κανονικά.

Το 1965 ένας καθηγητής ανατομίας από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο καθηγητής Μπρένεμαρκ, τοποθέτησε το πρώτο εμφύτευμα από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι ένα μέταλλο απόλυτα συμβατό με το ανθρώπινο κόκαλο. Το 1982 στο Τορόντο του Καναδά παρουσίασε την ερευνά του και απέδειξε την δημιουργία σταθερού δεσμού μεταξύ εμφυτεύματος και οστού, βάζοντας πρακτικά τα θεμέλια της σύγχρονης εμφυτευματολογίας.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι στην ουσία μια βίδα από ένα κράμα τιτανίου που τοποθετείται στο κόκαλο της γνάθου με σκοπό να αντικαταστήσει την ρίζα του χαμένου δοντιού. Έτσι κρυμμένο κάτω από το ούλο παραμένει συνήθως για 3-4 μήνες, μέχρι να “δέσει”. Μετά το πέρασμα αυτού του χρονικού διαστήματος το εμφύτευμα αποκαλύπτεται και πάλι για να κατασκευαστεί το δόντι που θα κολληθεί ή θα βιδωθεί επάνω στο εμφύτευμα.


Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πολλά. Τα καινούρια δόντια είναι σταθερά, γερά, δεν μπορούν να αναπτύξουν τερηδόνα και με σωστή στοματική υγιεινή έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης τα διπλανά δόντια μένουν ανέπαφα, υγιή και ανεπηρέαστα από την όλη θεραπεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθημερινή τους φροντίδα και ο περιοδικός έλεγχος από τον οδοντίατρο.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται από ειδικευμένους οδοντιάτρους με την βοήθεια τοπικού αναισθητικού (ένεση), διαρκεί λίγο και είναι τελείως ανώδυνη. Ακόμα και μετά την επέμβαση σπάνια χρειάζονται πάνω από 2-3 παυσίπονα συνολικά. Η λήψη αντιβίωσης δεν είναι πάντα απαραίτητη και γίνεται μόνο μετά από την σύμφωνη γνώμη του χειρουργού.

Το ποσοστό επιτυχίας μιας τέτοιας θεραπείας είναι πάνω από 97% ενώ η πιθανότητα απόρριψης ενός σύγχρονου οδοντικού εμφυτεύματος από ένα υγιές άτομο είναι εξαιρετικά μικρή.


Γενικά μπορούμε να πούμε ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν και πάλι να φάνε ότι επιθυμούν και να χαμογελάσουν χωρίς φόβο.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.