Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

«Μη φοβάσαι τις πέρασα τις παιδικές αρρώστιες»

Της Γεωργίας Κολεσιώτου
Πολύ συχνά ακούμε τη φράση «μη φοβάσαι τις πέρασα τις παιδικές αρρώστιες» συνήθως υπό τύπου αστειότητας και λέγοντας παιδικές αρρώστιες το μυαλό του καθενός μας πηγαίνει σε κοκίτη, διφθερίτιδα, ιλαρά. Ασθένειες που τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες δεν προξενούσαν καμία ανησυχία διότι ο εμβολιασμός από την βρεφική ηλικία ακόμη προφύλασσε τα παιδιά τα οποία «τις περνούσαν ελαφρά».

Η έξαρση της ιλαράς στις μέρες μας μού έφερε στο νου ένα σεμινάριο υγείας ασθενών που παρακολούθησα πριν από πέντε χρόνια όπου η εκπρόσωπος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» τόνισε με έμφαση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα συναντήσουμε παιδικές ασθένειες τις οποίες μέχρι τώρα είχαμε ξεχάσει γιατί ο εμβολιασμός θωράκιζε τον ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος αντιμετώπιζε τις ασθένειες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Δυστυχώς τα λόγια της επαληθεύτηκαν αφού είναι πια γεγονός ότι η ιλαρά επανεμφανίζεται προκαλώντας ανησυχία σε ΚΕΛΠΝΟ, Νοσοκομειακές Μονάδες, Κέντρα Υγείας, παιδιάτρους κτλ.

Πολλοί γονείς λόγω των συνθηκών (οικογενειακών, επαγγελματικών και άλλων δυσκολιών) προσπαθούσαν εδώ και μερικά χρόνια καθημερινά να βρουν λύσεις επιβίωσης των οικογενειών τους εξοικονομώντας τον άρτον τον επιούσιον και αδυνατούσαν να εμβολιάσουν τα ανασφάλιστα παιδιά τους.

Σίγουρα το γεγονός προκαλεί ανησυχία, περισσότερο όμως θα πρέπει να ανησυχεί το ότι υπάρχουν γονείς που είτε αμελούν, είτε συνειδητά δεν εμβολίασαν και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους θεωρώντας ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και αναποτελεσματικά, μεσαιωνική αντίληψη κατ’ εμέ που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες.

Την αρνητική αυτή σκέψη και δη για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας την συναντώ πολύ συχνά σε γονείς (κυρίως μητέρες) που δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν. Είναι κάθετες, κατηγορηματικές, αρνητικότατες και όχι μόνο το αποκλείουν στα δικά τους τα τέκνα αλλά παρέχουν τις αρνητικές τους συμβουλές και σε άλλους «παίζοντας» το ρόλο του γιατρού και φυσικά αγνοώντας τα πορίσματα της Επιτροπής Εμβολίων του Υπουργείου Υγείας που επίσημα διαβεβαιώνει ότι τα εμβόλια που προτείνονται προς το Υπουργείο Υγείας, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το εμβόλιο κατά του ΗPV είναι εγγυημένα, ασφαλή και αποτελεσματικά.

Εκτός λοιπόν της περιορισμένης ενημέρωσης στη χώρα μας για το εμβόλιο αυτό είναι περιορισμένη παρόλο που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία έρχεται να προστεθεί και η αρνητική στάση των γονιών εκείνων που στερούν την δυνατότητα από τα παιδιά τους να θωρακίσουν τον οργανισμό τους ενάντια στον καρκίνο.

Το φαινόμενο της επανεμφάνισης της ιλαράς ανησυχεί έντονα τον ιατρικό χώρο και τις κοινωνικές δομές. Όμως και εμείς οι γονείς ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας, ας ανοίξουμε το βιβλιάριο υγείας των παιδιών μας και να δούμε αν εμβολιάστηκαν με όλες τις δόσεις και ας το υπενθυμίσουμε και στους συγγενείς και στους φίλους μας.

Ας μην αποκλείουμε την ενημέρωση και να αφήσουμε τoύς πλέον αρμόδιους που δεν είναι άλλοι από τους ειδικούς γιατρούς, τον παιδίατρο και τον γυναικολόγο να μας πούνε κατά πόσο διατρέχει κίνδυνο η κόρη μας ή ο γιος μας όταν θα εμβολιαστεί με το Cardasil ή το Cervarix το οποίο παρέχεται δωρεάν στους ασφαλισμένους.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, όχι μόνο οι κρατικοί φορείς αλλά και όλοι εμείς οι υπόλοιποι ώστε να μπορέσει να μπει συνειδητά στη ζωή της Ελληνίδας και του Έλληνα η πρόληψη που πραγματικά μπορεί να σώσει μια ζωή είτε από την ιλαρά, είτε από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γιατί όταν ένα εμβόλιο που προτείνεται να μπει στο επίσημο πρόγραμμα του Κράτους εξαφανίζει κάθε είδους επιδημίες που απειλούν πληθυσμούς και μάλιστα παιδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.