Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

5 Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα κατά της πορνείας

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας, από το 2002, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), αναλύοντας την πορνεία και το trafficking με την οπτική του φύλου, το αντιμετωπίζει ως μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

Χιλιάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που, κάθε χρόνο, αναγκάζονται και εξωθούνται στην πορνεία. Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, όχι μόνο δεν την επιλέγουν, αλλά προσπαθούν απελπισμένα να την εγκαταλείψουν.

Τα περισσότερα θύματα υπόκεινται σε βιασμό, σωματική κακοποίηση και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για δουλεία, που πλήττει τα θύματα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, γιατί διαμορφώνει αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων. Διότι, η γυναίκα, μέσα από το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας και του trafficking, αντιμετωπίζεται ως «πράγμα», το οποίο μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί τη σύγχρονη και πιο αποκρουστική μορφή του δουλεμπορίου. Η πορνεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική επιλογή, αλλά ως βία ανθρώπου προς άνθρωπο.

Διότι, επιλογή διαθέτει μια γυναίκα, όταν έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Όταν όμως οι ευκαιρίες δεν είναι στη διάθεση της, τότε δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια απόφαση. Έτσι, η πορνεία δεν είναι παρά ένα σύστημα, ένα μέρος μιας επικερδούς επιχείρησης, τροφοδοτούμενης από τη ζήτηση για γυναικεία σώματα.

Η χρήση των πορνικών υπηρεσιών από τους άντρες πελάτες, ισοδυναμεί με συνέργεια σε ένα έγκλημα, που μάλιστα συντελείται με την ανοχή της κοινωνίας μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το πρόβλημα της πορνείας και του trafficking συνδέονται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, με τις σχέσεις των δύο φύλων και με την κρίση στις σεξουαλικές σχέσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή της στο θέμα της πορνείας και την ανάγκη καταπολέμησής της, με (την από 24/4/2017) απόφαση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, η ΓΓΙΦ προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), αποτελούμενη από 21 μέλη, για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας.

Η εργασίες της ΟΔΕ σήμερα είναι σε εξέλιξη. Εξετάζονται τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα του σκανδιναβικού μοντέλου αντιμετώπισης της πορνείας, οι εγχώριες μελέτες, το υφιστάμενο εγχώριο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και νομοθετικές αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου. Το πόρισμα της Επιτροπής θα μπει σε δημόσιο διάλογο.

Επιπλέον, η ΓΓΙΦ, μελετώντας και αποτυπώνοντας καλές πρακτικές και μοντέλα αντιμετώπισης του φαινομένου σε άλλες χώρες, όπως τη Σουηδία, στοχεύει στο να καταλήξει και η χώρα μας σε πολιτικές πάταξης του φαινομένου, ακόμα και τιμωρίας του πελάτη.

Τέλος, επιδιώκει έμπρακτα την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της βίας, τη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων (trafficking) και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων, αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη, ουσιαστική, υποστήριξη των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.