Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Ερώτηση Γεωργαντά με θέμα: «Μη λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς με θέμα: «Μη λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης»

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης- ΑΚΕ :
«Με το ν.4369/2016 (ΦΕΚ Α’ 33/27-02-2016) θεσπίστηκε η σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (ΕΜΕΣΔΔ) το οποίο τηρείται ηλεκτρονικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και ξεκίνησε να δέχεται αιτήσεις τον Ιούλιο 2016.

Με το άρθρο 8 του ν.4369/2016 προβλέπεται ότι οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές και οι επικεφαλής των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των οποίων η επιλογή ανήκει στο Δημόσιο, θα επιλέγονται αποκλειστικά από το Μητρώο. 

Σύμφωνα με το άρθρο 13 έως τις 30.9.2016 έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί όλες οι κενές θέσεις του άρθρου 8. Η πλήρωση των κενών αυτών θέσεων έπρεπε να γίνει έως τις 31.12.2016. Επίσης με τον ίδιο τρόπο έπρεπε να καλύπτονται όσες θέσεις μένουν κενές στη συνέχεια.

Έχουν περάσει είκοσι μήνες από την ψήφιση του νόμου και δεκαπέντε μήνες από την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου και δεν έχει γίνει ούτε μια επιλογή στελέχους για τις παραπάνω θέσεις από το Μητρώο. 

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα επιλέγει και τοποθετεί είτε σε νέες θέσεις είτε σε παλιές που μένουν κενές κομματικά στελέχη ή συγγενείς κυβερνητικών στελεχών.

Η Κυβέρνηση ως τώρα στην πράξη απαξιώνει το νόμο που η ίδια ψήφισε και τη “νέα” διαδικασία επιλογής που θεσπίστηκε. Ίσως και αυτός να είναι ένας λόγος που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων έχει απαξιώσει τη διαδικασία. 

Παρά τον αρχικό στόχο της Κυβέρνησης ότι στο Μητρώο θα εγγράφονταν περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΕΜΕΣΔΔ την 18/9/2017 ανερχόταν στους 1.622.

Επειδή, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις σχετικά με την εφαρμογή του νόμου είναι αδικαιολόγητες και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κωλυσιεργία είναι σκόπιμη ώστε να τοποθετηθούν όσο περισσότερα κομματικά στελέχη είναι δυνατό σε θέσεις ευθύνης.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και έως σήμερα πόσες τοποθετήσεις έχουν γίνει σε θέσεις ευθύνης όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 8 του ν.4369/2016 δηλαδή Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές, Αναπληρωτές Διοικητές, Υποδιοικητές και οι επικεφαλής των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) των οποίων η επιλογή ανήκει στο Δημόσιο; Για όλες τις παραπάνω τοποθετήσεις να καταθέσετε τις σχετικές αποφάσεις διορισμών.

Γιατί έχει υπάρξει αυτή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός νόμου τον οποίο η Κυβέρνηση εξήγγειλε ως τομή στη Δημόσια Διοίκηση;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.