Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Δελτίο ειδήσεων; Κάτω τα ξερά σας, από τα μυαλά μας!


Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Πριν από λίγες μέρες παρατηρούσα τη δομή των ειδήσεων σε δελτίο μεγάλου καναλιού. Είδηση πρώτη. Τα έκαναν γυαλιά καρφιά κουκουλοφόροι σε συμβολαιογραφείο στα Εξάρχεια. Ακολουθούν επεισόδια και ξύλο μεταξύ οπαδών ΑΕΚ-Μίλαν.


Στη συνέχεια είδηση που αφορά σε περιστατικά βίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μετά σειρά είχε είδηση για ξυλοδαρμό δικηγόρου Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χυσής Αυγής. Ακολούθησαν κι άλλες ειδήσεις. Όλες κυρίως γύρω από το Αστυνομικό δελτίο εκτός μία που αφορούσε στην έξαρση της ιλαράς και στο θάνατο βρέφους.

Και ερωτώ, που είναι η πολιτική επικαιρότητα; Τι σειρά έχει στα δελτία ειδήσεων η ενημέρωση που αφορά το μέσο Έλληνα; Γιατί σ' εκείνο το δελτίο η μόνη είδηση περί προϋπολογισμού στη Βουλή, ήταν τα λεκτικά τερτίπια Τσακαλώτου περί σαρανταποδαρούσας. Α, και η επερχόμενη συζήτηση περί ανομίας κι εγκληματικότητας, η οποία εν τέλει εξελίχθηκε σε Κατινοκαβγά και αμοιβαία ρίψη ευθυνών.

Εγώ τα δελτία ειδήσεων αλλιώς τα θυμάμαι από τα νιάτα μου. Πρώτα εσωτερικές ειδήσεις. Μετά εξωτερικές. Και στη συνέχεια ακολουθούσαν άλλες εσωτερικές ειδήσεις που αφορούσαν στο Αστυνομικό Δελτίο και γενικότερα στα περιστατικά βίας.

Αυτή ήταν η σειρά που είχαν παλαιότερα οι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με ειδεχθή εγκλήματα και με ότι διεγείρει το φόβο, λίγο πριν από το τέλος του δελτίου. 

Αυτό που παρατηρούμε σήμερα στα δελτία είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερη τεχνική στον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις. Στις προαναγγελίες δε κάποιων ειδήσεων χρησιμοποιείται συχνά η λέξη σοκ. Π.χ. Σοκ την έσφαξε με 14 μαχαιριές! Κι όταν τέτοιες ειδήσεις προκαλούν σοκ, έλα μωρέ τώρα, μια περικοπή ακόμα και τι έγινε εμείς τουλάχιστον ζούμε. 

Παλιότερα δε στα πρώτα χρόνια του μνημονίου τα σοκ ήταν ισχυρότερα αφού πριν τα όποια προαπαιτούμενα παρέλαυναν απ' τα δελτία υποψήφιοι μελλοθάνατοι δι' αποκεφαλισμού από τους ISIS. 

Κι η αλήθεια είναι πως μετά από τέτοια σοκ περνούσε στα ψιλά η ληστρική επίθεση στις τσέπες μας. Και κάπως έτσι πέρασε καιρός, κι η ενημέρωση πλέον του Έλληνα μόνο με τα δελτία ειδήσεων δεν έχει να κάνει γιατί αυτά έγιναν επί της ουσίας. 

Κάτι ανάμεσα σε αστυνομικό δελτίο, αναζητήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ανακοινωθέντα για λοιμούς σεισμούς και πολλές ακόμα καταστροφές ανά τον κόσμο συν ολίγον από κοσμική στήλη για να διεγείρεται ο καταναλωτισμός.

Και που και που σε ζωντανή σύνδεση και κανένας εγκλεισμός στις φυλακές πολιτικού προσώπου που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση. Κι έτσι τονώνεται και το αίσθημα δικαίου του κοσμάκη, αλλά κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται στον ίδιο καναπέ.

Παλιότερα την ευθύνη για τη ροή των ειδήσεων την είχαν αρχισυντάκτες. Τώρα πλέον, ίσως την έχουν ψυχολόγοι ειδικοί στο να διαχειρίζονται το συλλογικό ασυνείδητο.

Κι έτσι όπως φέρνω στο μυαλό μου όλη αυτή την επί της ουσίας παραπληροφόρηση και τη διάσπαση της προσοχής με το να υπερεκτιμάται στη ροή των ειδήσεων το αστυνομικό δελτίο, μόνο μένα graffity που 'χα διαβάσει σ' έναν τοίχο μου 'ρχεται να κλείσω.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.