Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Λεύκανση δοντιών - Τι πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Τα τελευταία χρόνια, με το διαδίκτυο και την τηλεόραση να μπαίνουν όλο και περισσότερο στην ζωή μας, περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν την ιδανική ομορφιά. Αναπόσπαστο μέρος της είναι και ένα τέλειο, λευκό, λαμπερό χαμόγελο. 


Είναι όμως ασφαλής για τα δόντια; Μπορεί να προκαλέσει ζημιά; Ποια μέθοδος μου ταιριάζει και τι μπορώ να περιμένω; Αρκεί ένα προϊόν από το φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ ή πρέπει να πάω σε οδοντίατρο;

Η λεύκανση δεν είναι μόνο μια οδοντιατρική διαδικασία αλλά και μια εξαιρετική εμπειρία που μπορεί να αλλάξει ριζικά την ζωή σας. Πριν πάρετε όμως την απόφαση να προχωρήσετε σε αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά πράγματα έτσι ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν;
Μια λεύκανση μπορεί να γίνει στο σπίτι (home bleaching) με στυλό (pen), ταινίες (strips), ειδικούς νάρθηκες, ή στο ιατρείο (in office bleaching). Η λεύκανση στο σπίτι με εξατομικευμένους νάρθηκες (δηλαδή “μασελάκια” κατασκευασμένα από τον οδοντίατρο ειδικά για τα δικά μας δόντια), και αυτή στο ιατρείο χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Πότε μπορώ να κάνω λεύκανση;
Ανεξάρτητα από την μέθοδο λεύκανσης που θα διαλέξετε, πρέπει πριν προχωρήσετε σε αυτήν να είστε σίγουροι ότι τα δόντια είναι καθαρά από οδοντική πλάκα, πέτρα και τερηδόνα. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητος ένας γενικός έλεγχος και επαγγελματικός καθαρισμός από τον οδοντίατρό σας.

Κάνουν δουλειά τα προϊόντα λεύκανσης που πωλούνται σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ;

Τα λευκαντικά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά περιέχουν ουσίες σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Το αποτέλεσμά τους δεν είναι αρκετά δυνατό και συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όμως για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα μιας λεύκανσης στο ιατρείο για περισσότερο καιρό.

Συνήθως η λεύκανση στο ιατρείο είναι πιο ακριβή. Είναι όντως καλύτερη;
Η λεύκανση στο ιατρείο έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτα - πρώτα το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο και ασφαλές. Η λεύκανση πραγματοποιείται σε 1-2 επισκέψεις και ο οδοντίατρος έχει τον πλήρη έλεγχο. Έτσι οι κίνδυνοι να τραυματιστούν τα ούλα από την λευκαντική ουσία ή να γίνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα μειώνονται αισθητά. Επίσης ο οδοντίατρος μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα αν όντως είναι απαραίτητη η λεύκανση και αν θα έχει το αποτέλεσμα που εσείς φαντάζεστε και θέλετε.

Υπάρχουν κίνδυνοι;
Με τις σύγχρονες μεθόδους λεύκανσης και με την βοήθεια του οδοντίατρου κίνδυνοι όπως τα ευαίσθητα δόντια ή ο τραυματισμός των ούλων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι υπερβολικές προσδοκίες. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ήδη λευκά δόντια πηγαίνουν στον οδοντίατρο με την επιθυμία να τα κάνουν ακόμα πιο λευκά.

Η αλήθεια είναι πως η διαφορά ενός χρωματικού τόνου στα δόντια δεν είναι πραγματικά ορατή. Οπότε αν τα δόντια μας είναι ήδη πολύ λευκά, το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν θα είναι και τόσο φανερό και ενδεχομένως να μας απογοητεύσει. Σε αυτή την περίπτωση μια λεπτομερής ενημέρωση από τον οδοντίατρο μας βοηθάει να ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε και τι όχι.

Όλα τα δόντια μπορούν να γίνουν άσπρα;
Σίγουρα όχι. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης δεν είναι τελείως προβλέψιμο. Κίτρινα, καφέ ή γκρι δόντια λόγω ηλικίας, καπνίσματος ή διατροφικών συνηθειών (καφές, κόκκινο κρασί, μαύρο τσάι, αναψυκτικά) ανταποκρίνονται συνήθως πολύ καλά στην λεύκανση. 


Από την άλλη δόντια που παρουσιάζουν λεκέδες λόγω αντιβιοτικών, φθορίου ή μπροστινά δόντια πολύ λεπτά με γκρι διαφάνειες που έχουν συνήθως ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ασπρίσουν εύκολα. Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το χρώμα των σφραγισμάτων και των στεφάνων δεν αλλάζει, οπότε αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν, έτσι ώστε να μην φαίνεται η διαφορά.

Υπάρχουν εναλλακτικές της λεύκανσης;
Φυσικά. Πολλές φορές ένας απλός επαγγελματικός καθαρισμός είναι αρκετός ώστε να αναδειχθεί το φυσικό χρώμα των δοντιών μας. Αν από την άλλη μας ενοχλεί όχι μόνο το χρώμα αλλά και η μορφή ή η θέση των δοντιών μας, μπορούμε να το αποκαταστήσουμε με όψεις ή στεφάνες από πορσελάνη.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας ανοιχτά και να τις συζητάμε με τον οδοντίατρό μας. Αυτός μπορεί να μας παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε με ποιόν τρόπο να βελτιώσουμε το πιο όμορφο κομμάτι του εαυτού μας, το χαμόγελό μας.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.