Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Τατίδης: Το νάυλον στα παθητικά ηλιακά συστήματα

Υπογράφει ο Νίκος Τατίδης
Σύμφωνα με τον νέο νόμο υπ’ αριθμό 4495 αρ. φύλλου 167 της 3-11-2017 στην περιγραφή του άρθρου 29 διοικητικές πράξεις για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην παράγραφο 2, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας απαιτείται για τις εξής εργασίες:

ιθ ) αναφέρεται για την τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικά ηλιακά συστήματα στις εξωτερικές όψεις

Στο άρθρο 30 εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας:

Στα ι) αναφέρεται για τη τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων

και ιε) αναφέρεται για τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών.

Στα ανωτέρω δεν διευκρινίζεται για τις τοποθετήσεις αντί τεντών τις μεμβράνες, νάυλον όπου αυτά είναι διαφανή, δεν εμποδίζουν την φωτεινότητα και θέρμανση από τον ήλιο άρα δεν είναι στα παθητικά ηλιακά συστήματα σκίασης και δεν είναι από ύφασμα όπως οι τέντες, οπότε δεν συμπεριλαμβάνονται στις τέντες. 

Επιτρέπουν όμως την φωτεινότητα του χώρου και την θέρμανσή του, αφήνοντας την θερμοκρασία του ήλιου να περνάει στον προστατευόμενο χώρο, αποκρούουν δε τον κρύο αέρα, άρα είναι στα στοιχεία μόνωσης.

Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διαμερίσματα και καταστήματα, είναι στις προσωρινές κατασκευές κλείνοντας καθέτως τα περιμετρικά στοιχεία του κτιρίου, μπαλκόνια, εξώστες, υπαίθριους χώρους και άλλους σκεπασμένους χώρους αλλά δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του νόμου οπότε οι Ιδιώτες Μηχανικοί και οι ελεγκτές Μηχανικοί δεν το περνούν για νόμιμο.

Θα μπορούσε το νάυλον να αναφερθεί όπου και οι τέντες, συμπεριλαμβανόμενου των κάθετων τοποθετήσεων σε διαμερίσματα και καταστήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην καθημερινότητα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.