Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

"Το σπίτι με τις λεύκες" του Βλαδίμηρου Λαλόπουλου

Γράφει η
Γεωργία Κολεσιώτου
Μια αυτοβιογραφία με έντονα τα φιλολογικά και λογοτεχνικά στοιχεία που κυκλοφόρησε σε βιβλίο πριν μερικούς μήνες με τίτλο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΥΚΕΣ», ήταν για χρόνια το όνειρο του φιλόλογου εξ
Αργυρουπόλεως Κιλκίς Βλαδίμηρου Λαλόπουλου. 


Ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία ξετυλίγει τις δύσκολες στιγμές που έζησε η οικογένειά του στη Ρωσία και συνεχίζει με τις ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν στην Ελλάδα όπου η χήρα μάνα του έπρεπε να ζήσει τα παιδιά της. 

Τα εφηβικά του χρόνια στην Αργυρούπολη Κιλκίς είναι όπως των περισσότερων παιδιών εκείνης της εποχής που ζούσαν στην επαρχία, αγροτικά και μόνον αγροτικά. Και ενώ όλα έτειναν στο να δημιουργήσει και ο ίδιος μία αγροτική οικογένεια στην περιοχή του Κιλκίς, αντίθετα εκείνος υψώνει ανάστημα σε όλες τις χαλεπές καταστάσεις και σε ηλικία 24 ετών σπουδάζει φιλολογία. Φυσικά η βοήθεια των υπόλοιπων αδελφών του προς αυτόν είναι τεράστια και ιδιαίτερα του Παύλου. 

Χαρακτήρας ευαίσθητος, με καλλιτεχνικά χαρίσματα και έντονα τα δημοκρατικά ιδεώδη, δεν ήταν δυνατόν να επέλεγε για σύζυγο άλλην παρά μόνο την Έλλη Αποστολίδου εκ Μεταλλικού Κιλκίς. 

Εκπαιδευτικοί και οι δύο ενώθηκαν με δεσμά αγάπης που δεν έχουν λυγίσει μέχρι σήμερα, δημιουργώντας μία οικογένεια η οποία είχε έντονα τα στοιχεία της πίστης, του σεβασμού και άλλων αξιών που δύσκολα συναντάμε στις μέρες μας. 

Τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές τους, τις ξεπερνούσαν και συνεχίζουν να τις ξεπερνούν αντάμα, βρίσκοντας πολλές φορές διέξοδο στα αδιέξοδα. 

Η μοναδική κόρη τους Ηλιάνα Λαλοπούλου αντάμειψε τους κόπους και τα όνειρά τους όντας η ίδια νεογνολόγος στη Θεσσαλονίκη νυμφευμένη με τον γνωστό πνευμονολόγο γιατρό Στέλιο Παυλίδη, Ανατολικορωμυλιώτη εκ Πολυκάστρου. Όμως το καμάρι τους είναι η Μιλένα τους, η εγγονή τους, η συνέχειά τους. 

Είναι η Μιλένα Παυλίδου, κόρη του Στέλιου και της Ηλιάνας, που ανάμεσα στα άλλα γαλουχήθηκε με στοιχεία Λαλοπουλαίικα και Αποστολιδαίικα. Στο πρόσωπό της το χαμόγελό τους γίνεται πιο έντονο, με την πρόοδό της η περηφάνια τους περισσεύει και ποθούν να την καμαρώσουν επιστήμονα, με αρχές όμως και αξίες που οι ίδιοι τις υποδεικνύουν. 

Η συγκίνηση του ζεύγους Βλαδίμηρου Λαλόπουλου και Έλλης Αποστολίδου αλλά και των συγγενών τους στο Κυριακάτικο τραπέζι τον Σεπτέμβρη στην ταβέρνα του Δώρη Ξανθόπουλου στην Αργυρούπολη ήταν μεγάλη. 

Αρχικά τελέστηκε στη μνήμη των πατεράδων τους τρισάγιο από τον Αρχιμανδρίτη Λουκά Λαλόπουλο, ανεψιό του Βλαδίμηρου, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι ρίζες δεν ξεχνιούνται. Κατόπιν στο τραπέζι όπου ο Βλαδίμηρος Λαλόπουλος με περισσή συγκίνηση δώρισε το βιβλίο σε κάθε συγγενή του, η χαρά και η ικανοποίηση όλων φάνταζε στο χαμόγελό τους γιατί από την ιστορία μίας απλής οικογένειας μπορούν πράγματι να παραδειγματιστούν και επόμενες γενιές.
Βλαδίμηρε Λαλόπουλε και Έλλη Αποστολίδου, σάς ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε ώστε να δακτυλογραφήσω τα χειρόγραφα κείμενα της ιστορίας των οικογενειών σας. 

Το βιβλίο αυτό μην το περιορίσετε μέσα στα όρια της οικογένειά σας. Μπορεί κάλλιστα να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε πολιτιστικού συλλόγου ποντιακού και μη, καθώς και οποιασδήποτε γνήσιας ελληνικής οικογένειας, ώστε κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας να μετατραπεί σε “σπίτι με τις λεύκες” υιοθετώντας τις αρχές και τις αξίες σας.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.