Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Γιατί η ''δεξιά στροφή'' της ΝΔ στο Σκοπιανό θα την ωφελήσει σε κάθε σενάριο


Του Θωμά Χ. Μαρκόπουλου 
Πάνω και πέρα από όλα το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας. Τίποτα λιγότερο! Πάμε όμως να δούμε και λίγο μακιαβελικά το όλο σκηνικό. Εδώ και 15 μέρες περίπου και με ορόσημο την αρκετά πετυχημένη περιοδεία του Κυριάκου Κ. Μητσοτακη σε Πέλλα και Κατερίνη η ΝΔ σε επίπεδο ανώτατο, σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών μα και σε επίπεδο απλού κόσμου έχει κάνει μια σταθερή στροφή προς τα... δεξιά. Και σε ότι αφορά τα συλλαλητήρια και σε ότι αφορά την όλη συνολική της εικόνα για το Σκοπιανό.

Ορισμένοι στο στελεχιακό δυναμικό του κόμματος λένε ότι αυτό είναι αρνητικό, ακραία λαϊκιστικό και μωροφιλόδοξο. Είναι όμως; Μια πιο προσεκτική ματιά και μια πιο ήρεμη σκέψη θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όχι δεν είναι. Είναι αρκετά ρεαλιστικό και για οποίον έχει μελετήσει Θουκυδίδη και Μακιαβέλι είναι λογικό και επόμενο. Έχει βέβαια και λίγο ρίσκο. Πάμε να δούμε λοιπόν τα 3 πιθανά σενάρια που έρχονται στο Σκοπιανο Ζήτημά με γνώμονα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και με άξονα τον Ιούλιο και το NATO SUMMIT 2018.

Σενάριο 1: Χάνουμε τον όρο - όνομα ''Μακεδονία''
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προχωράει κανονικά με την... περίεργη πορεία που έχει πάρει στο Ζήτημα και ''δίνει'' το όνομα και τον όρο ''Μακεδονία'' στα Σκόπια. Ο κ. Ζάεφ με κόπο και βάσανα περνάει την συνταγματική αλλαγή του ονόματος  από ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' σε ''Δημοκρατία της Τάδε Μακεδονίας'', Βόρειας, Άνω, Νέας etc. Το δέχεται η Βουλή του, ο ΠτΔ του και η κοινωνία της ΠΓΔΜ. Άρα προχωράμε προς τον Ιούλιο και τελικά μπαίνει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και γίνεται μέλος με το όνομα ''Τάδε Μακεδονία''. 

ΔΕΝ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ!. Αποτυχία εθνική. Απόφαση με αρνητικό πρόσημο προς την κοινωνία. Άρα ''χαμός στο ίσωμα'' και οργή του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση. Άρα να το πω στεγνά, εκλογικά και πολιτικά οφέλη προς την ΝΔ που έστησε έγκαιρα ανάχωμα και δεν άφησε τον κόσμο να πάει προς ακραία και λαϊκιστικά δεξιά μικρότερα κόμματα. Η ΝΔ ρετουσάρει το πατριωτικό και κοινωνικό της προφίλ και προχωράει με άλλον αέρα στην επόμενη μέρα. Win 100% το σενάριο αυτό λοιπόν!

Σενάριο 2: Καθόλου όρος - όνομα ''Μακεδονία'' στο όνομα της ΠΓΔΜ ή έστω... πολύ λίγο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προχωράει προς τον Ιούλιο με προσεκτικά βήματα και με σεβασμό προς την ιστορία και την ουσία του όρου ''Μακεδονία''. Οι Σύμμαχοι μας πιέζουν και τους 2. Και η κυβέρνηση παίζει σκληρό πόκερ με τα Σκοπια και καταφέρνει - είτε κρυφά είτε φανερά, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο - να κάνει τον κ. Ζάεφ να περάσει στους πολιτειακούς και κοινωνικούς παράγοντες της χώρας του όνομα χωρίς τον όρο ''Μακεδονία'', βλέπε π.χ. ''Δημοκρατία του Βαρδάρη'' ή το ''Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία'' με ομοσπονδοποίηση 2 Δημοκρατιών και με εσωτερική και μόνο χρήση του όρου ''Μακεδονία'', άρα ''Δημοκρατία της Μακεδονίας'' που ικανοποιεί το 60% του λαού των Σκοπίων και ''Δημοκρατία της Ιλλυρίας'' που ικανοποιεί το υπόλοιπο 40%. 

Εθνική επιτυχία και έντιμη λύση σε ένα ζήτημα πολλών δεκαετιών. Τότε η ΝΔ καρπώνεται και αυτή την εθνική επιτυχία με την λογική ότι ''δείτε εμείς έγκαιρα είχαμε αγωνιστεί και υπερασπιστεί το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας''. Άρα η επόμενη μέρα βρίσκει την ΝΔ με την σωστή πλευρά της Ιστορίας. Σαφώς εκλογικά οφέλη θα έχει και η κυβέρνηση αλλά όχι το απόλυτο δυνατό που θα ήθελε. Να το πω κυνικά, η ΝΔ δεν θα έχει πέσει στην πιθανή παγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και θα έχει χτίσει ένα σωστό προφίλ. Win-Win λοιπόν!

Σενάριο 3: Λύση είναι και η μη λύση - Ραντεβού ξανά σε... 10 χρόνια
Καμιά εξέλιξη. Απόλυτη αποτυχία για Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει κανένα plan b άλλωστε, ή τα βρίσκουμε οι 2 μας με την ΠΓΔΜ ή δεν μπαίνει στην Συμμαχία η ΠΓΔΜ. Η όποια πιθανή συνταγματική ονομαστική κλπ αλλαγή δεν περνάει από τα Σκόπια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ φαίνονται στα μάτια του Έλληνα και του ξένου ως μη σοβαροί και αργά η γρήγορα εντείνεται η πτώση τους. 

Γιατί θα έχουν ήδη πικράνει το εναπομείναν ακροατήριο τους. Η δε ΝΔ θα έχει ήδη κερδίσει μερίδα του κόσμου, θα έχει μπετονάρει δεξιούς ψηφοφόρους και θα μπορεί να πει περήφανα ότι ''δείτε εμείς είχαμε δείξει και παλαιότερα σαν κυβέρνηση αλλά και τώρα σαν αξιωματική αντιπολίτευση σοβαρή στάση'' Άρα υπάρχουν και πάλι οφέλη.

Η ΝΔ είναι κόμμα μεγάλο, λαϊκό και κόμμα εξουσίας. Είναι κόμμα catch all party. Πρέπει να απλώνεται δηλαδή. Μην κολλάτε. Η διεύρυνση πρέπει να γίνει και προς κέντρο και προς δεξιά. Πάνω απ' όλα προφανώς σημασία έχει να κερδίσει η πατρίδα μας, όλα τα άλλα είναι δεύτερα.Έχουμε πάρα πολύ δρόμο μέχρι τον Ιούλιο.

Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση προτείνω. Κατά το δυνατόν αισιοδοξία...

* Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι Επικοινωνιολόγος, blogger, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς και στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης στην Θεσσαλονίκη. Ζει στο Κιλκίς και αυτό τον καιρό κάνει το μεταπτυχιακό του πάνω στις Διεθνείς Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.