Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από την Αργεντινή στο Κιλκίς

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ταξιδέψετε είναι σίγουρο πως παντού θα βρείτε Ελλάδα! Δεν υπάρχει μέρος της γης που να μην δείτε ένα ελάχιστο «κομμάτι Ελλάδας». 

Όπου κι αν πήγατε, όποια γωνιά της γης και αν περπατήσατε, σίγουρα θα συναντήσατε κάποιον Έλληνα, μια εκκλησία, ένα σχολείο, μια επιγραφή, κάτι από τον τεράστιο πολιτισμό της μικρής αλλά τόσο σημαντικής μας χώρας, έστω και σε κάποιο αντίγραφο. 

Ένα τέτοιο υπέροχο κομμάτι Ελλάδας υπάρχει και στην Αργεντινή. Είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην Ελληνική Κοινότητα του Μπουένος Άιρες. Με τη βοήθεια του Γιώργου ( Χόρχε) Βεβελογιάννη, Έλληνα της διασποράς, επισκεφτήκαμε έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τον Ιερό Καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά και τους χώρους του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γυμνάσιο. 

Εκεί φοιτούν μαζί, τόσο Ελληνόπουλα της Αργεντινής αλλά και παιδιά Αργεντίνοι στην καταγωγή. Με φόντο τη γαλανόλευκη να κυματίζει, αλλά και τις διάφορες Ελληνικές επιγραφές, μας υποδέχθηκε με τεράστια χαρά αλλά και συγκίνηση ο εφημέριος Ιωάννης Αργύρης. 

 Όπως μας είπε, η Ελληνική κοινότητα είναι διάσπαρτη στο Μπουένος Άιρες, αλλά και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής. Τα παλαιότερα χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων έφτανε και τις 20.000, ενώ σήμερα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο χωρίς όμως να υπάρχουν ακριβή, στοιχεία αφού πολλοί έχουν αφομοιωθεί με τον ντόπιο πληθυσμό λόγω γάμων κτλ. 

Ένας από τους Έλληνες της Αργεντινής ήταν και ο Αριστοτέλης Ωνάσης (1923). Για τις πέντε ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης υπάρχουν μόλις τρεις ιερείς, με τις λειτουργίες να γίνονται κυρίως σε γιορτές ή με την επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μπουένος Άϊρες, Ὑπέρτιμο καί Έξαρχο Νοτίου Αμερικής κ. Ταράσιο. 

Στον Καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου γίνεται Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή, οι προσκυνητές και εκκλησιαζόμενοι δεν ξεπερνούν τα 40-50 άτομα. Η Μητρόπολη ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας βοηθάει σε επίπεδο παροχής υλικών όπως πχ βιβλία ή άλλα αναγκαία αντικείμενα και υλικά, ενώ οι κάποιες Ελληνικές Μητροπόλεις βοηθούν και σε οικονομικό επίπεδο. 

Η μεγάλη έκπληξη, μα κυρίως η συγκίνηση ήρθε στο τέλος όταν ο εφημέριος Ιωάννης Αργύρης μας εκμυστηρεύτηκε κάτι χωρίς να γνωρίζει την καταγωγή μας: " θα ήθελα να στείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στο Κιλκίς και την Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. 

Όταν χειροτονήθηκα και έγινα διάκονος, πήγα για ένα ένα χρόνο σε αυτό το μοναστήρι. Βρήκα τεράστια αγάπη και βοήθεια, ενώ θα ήθελα να στείλω ένα ιδιαίτερο και μεγάλο ευχαριστώ στον πάτερ Δημήτριο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.