Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Πληθυσμός στην Ελλάδα: Παρατηρήσεις σε σχέση με το φύλο

Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί από 49,818% το 1975 σε 49,555% το 2017.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Μάλιστα, το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού έχει ελαφρώς αυξηθεί από 50.701% το 1975 σε 50.780% το 2017. Η πορεία που ακολούθησε το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν πτωτική έως το 1998 και έκτοτε αυξάνεται (ωστόσο, από το 2010 με χαμηλότερο ρυθμό).

Σε αντίθεση με στοιχεία προηγούμενων απογραφών, από το 2011, έτος τελευταίας απογραφής, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. εστίασε στην καταγραφή του «μόνιμου» πληθυσμού της Ελλάδας και όχι του «πραγματικού». Καταχώρισε δηλαδή τους απογραφομένους στον πίνακα της περιοχής όπου δήλωσαν ότι ζουν μόνιμα το τελευταίο δωδεκάμηνο και όχι στο σημείο που βρίσκονταν την ημέρα της απογραφής.

Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση, ο συνολικός πληθυσμός άρχισε να μειώνεται, κυρίως λόγω της μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό για σπουδές και εργασία, αλλά και της δεδομένης υπογεννητικότητας. Μεταξύ 2011 και 2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της ενώ εκτιμάται ότι από 10,7 εκατομμύρια το 2017, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια η πρόσθετη μείωση να φτάσει το 18%.

Ο αριθμός των γεννήσεων συνεχίζει να μειώνεται, με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (προβλεπόμενος μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα), δημιουργώντας ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υπέργηρου πληθυσμού.

Ο υπέργηρος αυτός πληθυσμός στην πλειονότητά του αποτελείται από γυναίκες. Παρακολουθώντας την κατανομή του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα στην τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2011), παρατηρούμε ότι από την ηλικιακή ομάδα των 20-29, το ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού ακολουθεί αυξητική πορεία, υπερτερώντας ήδη των αντρών στις ηλικίες 40-49, φθάνοντας το συντριπτικό 60,27% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών.

Σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο, παρατηρούμε ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό αναλφάβητων γυναικών (πάνω από τα 2/3 του αναλφάβητου πληθυσμού), καθώς και υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στο ανώτερο μορφωτικό επίπεδο (κατοχή διδακτορικού τίτλου).

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση των στοιχείων είναι: Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), Παγκόσμια Τράπεζα, Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.