Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Έφυγε ο Ανδρέας Αγτζίδης


Υπογράφει ο Βλάσης Αγτζίδης
Σήμερα το πρωί έφυγε απροειδοποίητα ο πατέρας μας ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ. O αρχαιότερος εν ζωή της δεύτερης γενιάς μιας οικογένειας προσφύγων του 1922.


Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς ποντιακής οικογένειας. Ο πατέρας του Βλάσης είχε γεννηθεί στο Αμιρχάν του Καρς του Καυκάσου και η μητέρα του Αφροδίτη στην Ταρσό της Χερροίανας της Αρυρούπολης του Πόντου.

Γεννημένος το Νοέμβρη του 1926, έζησε τα τραγικά γεγονότα της Κατοχής ενταγμένος στην ΕΠΟΝ, βίωσε την μετακατοχική τρομοκρατία, απέφυγε την τελευταία στιγμή τον Εμφύλιο, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως δάσκαλος.

Επί χούντας μετατέθηκε στην Αθήνα, για να αποφύγει το βαρύ κλίμα που δημιουργούσε η χούντα στο Κιλκίς. Μετά το 1974 συμμετείχε στο δημοκρατικο συνδικαλιστικό κίνημα. 

Υπηρέτησε ως προϊστάμενος της δημοτικής εκπαίδευσης σε μια μεγάλη εκπαιδευτική περιφέρεια της Αθήνας.

Με την αφυπηρέτησή του επέστρεψε με τη σύζυγο του Εύχαρι -επίσης εκπαιδευτικό- στο γενέθλιο τόπο, όπου είχε συστηματική δημόσια παρουσία με δημοσιεύσεις για ιστορικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και εθνικά θέματα.

Ήδη βρίσκονται υπό έκδοση δύο βιβλία του. Το ένα για τη Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου 1944 μεταξύ ΕΛΑΣ και δωσίλογων και το άλλο με τα δημοσιευμένα κείμενά του.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να τα δει εκτυπωμενα.

Η τελευταία του δημόσια παρέμβαση ήταν η ομιλία στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 στο Κιλκίς, σε μια ιστορική εκδήλωση οργανωμένη από τον Όμιλο Ιστορίας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο στο Σταυροχώρι του Κιλκίς, στο προσφυγικό χωριό όπου γεννήθηκε πριν από 91 χρόνια.

Στο  βίντεο μπορεί να δείτε την ομιλία για προσφυγική εγκατάσταση του νομού Κιλκίς που έγινε σε ένα παλιότερο συνέδριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.