Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Αθήνα: Σεμινάριο Ιστορίας με θέμα "Τα Ορλωφικά μέσα από τα μάτια των Ρώσων ιστορικών"

Υπογράφει ο Βλάσης Αγτζίδης
Το Σεμινάριο Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του δ. Κηφισιάς, που διοργανώνουμε την Παρασκευή 16 Μαρτίου [7.00-8.30 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού] θα είναι αφιερωμένο σε ένα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της Επανάστασης του 1821 και σχετίζονταν με την προσπάθεια της Ρωσίας βρει διέξοδο προς τη Μεσόγειο. 

Μια προσπάθεια που συνεχίζεται έως τις μέρες μας και με αφορμή τις εξελίξεις στο συριακό μέτωπο, ίσως για πρώτη φορά μπορεί να την ολοκληρώσει,.

Το θέμα θα παρουσιάσει ο Πάνος Στάμου, διδάκτωρ Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ιδρυτικό μέλος και εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Ελληνο-Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών (ΚΕΡΙΕ)…

Θα παρουσιάσει τη ρωσική ματιά σε εκείνα τα γεγονότα που ονομάστηκαν «Ορλωφικά» και συνήθως καταγράφονται από την ελληνική ιστοριογραφία με έναν αρκετά εθνοκεντρικό τρόπο.

Ακριβώς η ευρύτητα εκείνης της αντιπαράθεσης που άφησε έντονα τα ίχνη της στην ιστορία, την πολιτική και την διεθνή οικονομία, του Α’ Ρωσο-Οθωμανικού πολέμου 1768-1774, θα παρουσιαστεί στο Σεμιναριο.

Θα παρουσιαστούν εκείνα τα στοιχεία που προηγήθηκαν, προετοίμασαν και πραγματοποίησαν τα διαδραματισθέντα κατά το μικρό διάστημα (περίπου Φεβρουαρίου-Μάιο 1770). Καθως και οι επιπτώσεις των γεγονότων αυτών, που αφορούν άμεσα στην Ελλάδα και τον περίγυρό της, τοποθετώντας τα όμως και «φιλτράροντάς» τα μέσα από τις διεθνείς δραστηριότητες, σχέσεις και εξελίξεις, συνολικά, της περιόδου του Α’ Ρωσο-Οθωμανικού πολέμου.

Η αναφορά θα επικεντρωθεί περισσότερο στις συνθήκες, στις ισορροπίες δυνάμεων της εποχής, στη ρωσική εξωτερική πολιτική, τις επιδιώξεις της και τις επιπτώσεις της στον ελλαδικό και ευρύτερο βαλκανικό χώρο και λιγότερο στις πολεμικές επιχειρήσεις της περιόδου. Επίσης, θα γίνει αναφορά στις επιπτώσεις των πολεμικών γεγονότων και της ειρήνης που επακολούθησε, της γνωστής με την ονομασία Συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζί (1774).

Η παρουσίαση θα βασιστεί, πέραν των ελληνικών, σε αρχειακές ιστορικές πληροφορίες από τη ρωσική ιστοριογραφία και από τα Ρωσικά Ιστορικά Κρατικά Αρχεία (ΡΙΚΑ), τα οποία σήμερα είναι πλέον προσβάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.