Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Γεωργαντάς: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασταλεί η υποχρέωση αναγραφής του Α.Τ.ΑΚ.»

Δελτίο τύπου Γ. Γεωργαντά
Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, απέστειλε ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.).
Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά την από 6-3-2018 ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας του Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018 έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Είναι κατανοητή η ανάγκη της υποχρεωτικής αναγραφής του Α.Τ.ΑΚ. στα αγροτεμάχια πλην όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η χρονική συγκυρία στην οποία επιβάλλεται αυτή η υποχρέωση και ταυτόχρονα η αντικειμενική αδυναμία συμμόρφωσης των ιδιοκτητών-εκμισθωτών. 

Οι πολύ μικροί και κατακερματισμένοι κλήροι μαζί με τον πολύ μεγάλο αριθμό συνιδιοκτητών και τις μικρές αξίες των ακινήτων αποτελούν παράγοντες ανασταλτικούς για την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών αγροτεμαχίων. Το γεγονός επίσης ότι πολλοί συνιδιοκτήτες απουσιάζουν στο εξωτερικό και το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα επιτείνουν την αδυναμία συμμόρφωσης εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η αντικειμενική αυτή αδυναμία των αγροτών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απώλεια δικαιωμάτων με συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες καλλιεργητές αλλά και για την ίδια την χώρα καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο διαπραγμάτευσης για την επόμενη ΚΑΠ με ορατό τον κίνδυνο τεράστιας μείωσης των δηλωθέντων εκτάσεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασταλεί η υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ. τουλάχιστον για τρία χρόνια. Ο χρόνος αυτός είναι εύλογος ειδικά για τα κληρονομούμενα αγροτεμάχια, έτσι ώστε αυτά είτε να τακτοποιηθούν συμβολαιογραφικά είτε μέσω της δικαστικής οδού με επικυρώσεις ανωμάλου δικαιοπραξίας. 

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σ’ ένα κλήρο 10 στρεμμάτων που έχει πεθάνει ο αρχικός κληρούχος και κάποιοι από τους κληρονόμους του, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι 20 ή και 30 πρόσωπα, με άγνωστη πολλές φορές διεύθυνση κατοικίας, γίνεται κατανοητό ότι ο χρόνος αυτός κρίνεται αναγκαίος.

Κύριε Υπουργέ , είναι αναγκαίο να δείτε την υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις της , έτσι ώστε και η διαφάνεια να υπηρετηθεί αλλά και οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον αναγκαίο χρόνο για τα συμμορφωθούν ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.