Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Κιλκίς: Σεμινάριο τοπικής ιστορίας

«Το Κιλκίς θυμάται και θυμίζει», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 12.00-14.00 στην αίθουσα "Βασίλης Σεργιαννίδης" του Επιμελητηρίου Κιλκίς.


«Το Κιλκίς θυμάται» είναι ο τίτλος του εγχειριδίου που θα αποτελέσει τον οδηγό των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, κυρίως των εκπαιδευτικών του Κιλκίς που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της υλοποίησης του περιεχομένου του αξιόλογου σεμιναρίου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στο νέο γνωστικό αντικείμενο της τοπικής ιστορίας, το οποίο καλούνται να διαχειριστούν για πρώτη φορά. 


Το σεμινάριο θα αποτελείται από εισηγήσεις πανεπιστημιακών, που θα εστιάζουν στη διαχρονική χρήση των μνημείων -και της Τέχνης της πόλης- της περιοχής ως οχήματος στην εκμάθηση της Ιστορίας, και θα ακολουθείται από βιωματικό εργαστήριο που θα περιλαμβάνει περιηγήσεις στην πόλη- περιοχή, αλλά και σε πολιτιστικούς φορείς της.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission –CWGC) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και προσκαλεί τα σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτή την εμπειρία, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το πρόγραμμα δίνει παράλληλα στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν δια-θεματικά το θέμα της «μνήμης» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (www.cwgc.org)

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Κιλκίς Θυμάται" αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να πραγματοποιήσει μέρος της εργασίας και της προετοιμασίας για την επίσκεψη στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του εγχειριδίου, "Το Κιλκίς Θυμάται ".

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος αφορά στην επίσκεψη της τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και στο Μουσείο Ηρώων Κιλκίς, όπου μετά από σχετική ξενάγηση δίνεται στους μαθητές το γενικότερο πλαίσιο σε σχέση με τον χώρο και το χρόνο (Μακεδονία-Κιλκίς: Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος 1915-18).

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την επίσκεψη των μαθητών σε ένα από τα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (στη Κρηστώνη, στη Δοϊράνη, στο Πολύκαστρο).

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή των έργων των μαθητών στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ποίησης τέχνης και μουσικής που πραγματοποιούμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από τις τέχνες. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9–16 ετών από όλη την Ελλάδα και τους προσκαλεί να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που χάθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων, των Γάλλων και των Σέρβων και των Ιταλών και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή μαζί με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

10.00-10.15 Προσέλευση-εγγραφές

10.15-10.30 Χαιρετισμοί

10.30-10.50 Η Ελλάδα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους | Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονία

10.50-11.10 Παρουσίαση του Προγράμματος «Το Κιλκίς Θυμάται»
Διαχείριση της Μνήμης | Σταυρούλα Μαυρογένη, γ.γ. Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα & Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονία

11.10-11.30 100 χρόνια μετά: Τα Στρατιωτικά Νεκροταφεία και η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων | Χρυσούλα Μελλίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Βρετανικό Συμβούλιο
Η αφήγηση της εκπαιδευτικής εμπειρίας | Αθανασία Πρωτοψάλτη, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα - Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διαχείριση Πολιτισμού, Μουσειολογία


11.30-11.45 Συζήτηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.