Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ακούει κανείς;


Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης 
Δάσκαλος 
Φλεβάρης μήνας απόγευμα και το τσουχτερό κρύο τρυπάει κόκαλα. Η εικόνα γνωστή σε όλους. Η μεσόκοπη γυναίκα κάθεται σ’ ένα σκαμνάκι έξω από την είσοδο του σούπερ μάρκετ. Στην αγκαλιά της ένα κακοντυμένο παιδάκι με βρώμικα ρούχα. Το ύφος του, κουρασμένο και μελαγχολικό. 


Η γυναίκα έχει ύφος αδιάφορο αλλά με το που αντιλαμβάνεται κάποιον να πλησιάζει, μεταμορφώνεται. Στο πρόσωπό της σχηματίζεται ένα ψεύτικο κλαψιάρικο ύφος και το χέρι της απλώνεται ικετευτικά: "Βοηθήστε καλέ να πάρω λίγο ψωμάκι για το παιδάκι μου που είναι άρρωστο".

Ένα μαρτύριο η ζωή αυτών των παιδιών. Έξω από εκκλησίες και σούπερ μάρκετ, σε δρόμους και πλατείες με όλες τις καιρικές συνθήκες, βλέπουν άλλα παιδάκια να περνούν ξένοιαστα με τους γονείς τους, βλέπουν άλλα παιδάκια να γυρίζουν από το σχολείο τους με τις τσάντες στους ώμους και ζηλεύουν. 

Θέλουν κι αυτά να παίξουν σαν και τ’ άλλα παιδιά, θέλουν κι αυτά να μάθουν γράμματα, θέλουν κι αυτά να διασκεδάσουν, λαχταρά η ψυχούλα τους να ζήσουν. Μισούν όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα κακομεταχειρίζονται για να κερδίζουν λεφτά. 

Αποκαμωμένα αποκοιμιούνται και ονειρεύονται τον εαυτό τους σ’ ένα ωραίο σπίτι με όμορφα καθαρά ρούχα και παιχνίδια, πολλά παιχνίδια. Βλέπουν τον εαυτό τους να διασκεδάζει με κάποια παρέα παιδιών. Βλέπουν τον εαυτό τους στην αίθουσα κάποιου σχολείου να ακούν τη δασκάλα τους και να ξεφυλλίζουν βιβλία με ωραία κείμενα και όμορφες ζωηρόχρωμες εικόνες.

Στο "δια ταύτα"

Υπάρχουν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες με βαρύγδουπα ονόματα που αρμοδιότητά τους είναι να εντοπίζουν κακοποιημένα παιδιά και να φροντίζουν για την απελευθέρωση και την περίθαλψή τους. 

Σε κάποιους τομείς προσφέρουν πολλά. Στο θέμα αυτό δεν βλέπουν αυτές τις εικόνες που αντικρίζει καθημερινά κάθε πολίτης; Δυστυχώς δεν αφουγκράζονται ΤΙΠΟΤΑ και φυσικά δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ. Αφήνουν όλες αυτές τις δυστυχισμένες υπάρξεις έρμαια στα χέρια αδίστακτων κακοποιών να ταλαιπωρούνται αφάνταστα στην τρυφερή τους ηλικία.

Και η αστυνομία; Πού είναι η αστυνομία να συλλάβει τα ανθρωπόμορφα κτήνη και να ανακαλύψει το δίκτυο του κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τα παιδάκια αυτά;

Με ποιο τρόπο και από ποιους υλοποιούνται στην πράξη οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για τα ‘’δικαιώματα των παιδιών’’, για την ‘’απαγόρευση εκμετάλλευσης ανηλίκων’’ και…και …και…

Ο γιος μου εργάζεται εδώ και έξι χρόνια στην Αγγλία. Μου λέει ότι εκεί, από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, αμέσως επισκέπτονται το σπίτι του υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας και ελέγχουν εξονυχιστικά αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης του παιδιού (τροφή, θέρμανση, καθαριότητα, υγιεινή κτλ.). 

Αν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες μπορούν να φθάσουν μέχρι και στην αφαίρεση της επιμέλειας του παιδιού από τους γονείς του και την παράδοσή του σε κάποιο αρμόδιο ίδρυμα. Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και για πολλά χρόνια. Προφανώς εκεί υπάρχει ΚΡΑΤΟΣ. Εδώ;

Περιμένω μια απάντηση από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα.

Ακούει κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.