Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Sold out οι παραστάσεις του Κιλκισιώτη ηθοποιού Κωνσταντίνου Καβακιώτη στο Λονδίνο


Της Χαρούλας Καραμπίδου 
Μια διαδικτυακή συνομιλία με τον Κωνσταντίνο Καβακιώτη με αφορμή την επιτυχία της παράστασης «Ελεύθερο Ζευγάρι» ( The Open Couple) του Dario Fo και Franca Rame. 


Ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης πρωταγωνιστεί στην θεατρική κωμωδία του Ντάριο Φο «Ελεύθερο Ζευγάρι» (The Open Couple) που παίζεται στο Etcetera Theatre, στην περιοχή Camden του κεντρικού Λονδίνου, σε σκηνοθεσία της Βρετανίδας Hannah Quigley. 


Είναι μια κωμωδία που ενώ γράφτηκε το 1983 από τον βραβευμένο με Νόμπελ θεατρικό συγγραφέα είναι απόλυτα επίκαιρη καθώς εξερευνά την σχέση των δυο φύλων και την σεξουαλική πολιτική σε ένα «ανοιχτό» γάμο. 

Ο σύζυγος πείθει την αυτοκτονική γυναίκα του πως ένας ελεύθερος γάμος είναι απολύτως φυσιολογικός και ξεκινάει να γνωρίζει γυναίκες παρόλη την οργή της γυναίκας του. Αυτή με την σειρά της αποφασίζει να πράξει το ίδιο και μόλις εξομολογείτε στο σύζυγο της την καινούργια της σχέση τότε αυτός είναι που γίνεται αυτοκτονικός.

- Το «The Open Couple» είναι μια δική σου παραγωγή. Πώς προέκυψε αυτό; Πες μας για το «Mazi Theatre Company»

«To ‘Mazi Theatre Company’ προέκυψε από την ανάγκη μου να εκφραστώ καλλιτεχνικά στην Βρετανία και να ανεβάσω θεατρικά έργα από συγγραφείς που δεν είναι και τόσο γνωστοί στο αγγλοσαξονικό κοινό. Η αγαπημένη μου λέξη είναι ‘μαζί’ και ήθελα να κρατήσω την ελληνικότητα της στο πολυεθνικό Λονδίνο».

-Πόσο κοντά στην καθημερινότητα νομίζεις πως είναι το έργο του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε «Ελεύθερο Ζευγάρι»;

«Αν και γράφτηκε το 1983 είναι τόσο μοντέρνο. Πλέον το ‘ελεύθερο ζευγάρι’ είναι κάτι που είτε το θέλουμε είτε όχι, συνηθίζεται παγκοσμίως ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το γεγονός ότι είναι επίκαιρο το θέμα του έργου σχετίζεται και με την επιτυχία της παράστασης».

-Μπορεί να υπάρξει επιτυχημένος «ανοιχτός γάμος», με την έννοια που έχει στο έργο;

«Παγίδα ερώτηση. Σύμφωνα με τον χαρακτήρα που παίζω ναι, αλλά κατά την διάρκεια του έργου φαίνεται πως κι αυτός αρχίζει να αλλάζει γνώμη καθώς οι νέες περιπέτειες της συζύγου του γίνονται δύσπεπτες γι αυτόν. Η απάντηση δίνεται επί σκηνής...».

-Σε μια ερωτική σχέση υπάρχουν διακριτοί ρόλοι; Υπάρχει θύτης και θύμα; Η μοιχεία είναι τελικά αυτό που πληγώνει περισσότερο;
«Όπως λέει και ο Σαίξπηρ με τα λόγια της Ιουλιέτας ‘learn me how to loose a winning match’. (Δίδαξε με πως να χάσω έναν αγώνα κερδισμένο). Στον έρωτα πάντα χάνεις- πάντα κερδίζεις. Νομίζω αυτό τα απαντά όλα. Το μοναδικό συστατικό μια ευτυχισμένης σχέσης είναι η άδολη αγάπη, αν αυτή εκλείψει τότε όλα πληγώνουν».

-Αν ένα νέο παιδί που μόλις έχει τελειώσει μια σχολή υποκριτής στην Ελλάδα, αποφασίσει να αναζητήσει την τύχη του στο Λονδίνο, για τι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο;

«Η ζωή στην μεγάλη πόλη του Λονδίνου, δεν είναι εύκολη. Θα πρέπει κάποιος που μετακομίζει στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ένα καλό κομπόδεμα για τους πρώτους μήνες επιβίωσης και να είναι έτοιμος για οποιαδήποτε part-time ή full-time εργασία τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. Το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να το γνωρίσεις, είναι σαν μια όμορφη απαιτητική γυναίκα που γνωρίζει ότι αρέσει, οπότε θέλεις χρόνο και τρόπο για να την κερδίσεις».

-Ευχαριστημένος από την έως τώρα πορεία σου;

«Θα ήταν άδικο να μην είμαι. Ο αγώνας συνεχίζεται καθημερινά με όλες τις δυσκολίες, έχοντας πάντα ως στόχο την ευτυχία που έρχεται μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση».

-Φαίνεται να προτιμάς την Αγγλία περισσότερο από την Ελλάδα όσον αφορά τις επαγγελματικές σου επιλογές; Είναι όντως έτσι;

«Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και εκτός Αγγλίας όπως και έχω συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, με το Steppenwolf Theatre του Λος Άντζελες. Θεωρώ τον εαυτό μου πολίτη του κόσμου, αλλά η Ελλάδα είναι πάντα στην καρδιά μου».

-Τι να περιμένουμε από εσένα όσον αφορά τα επόμενα καλλιτεχνικά σου βήματα
«Σκηνοθετώ το Μάιο ‘Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα’ του Λόρκα με απόφοιτους από την σχολή μου το Drama Classes London και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που συνεργάζομαι με τόσο ωραίους και ανοιχτούς ανθρώπους».

-Θα δούμε το «Ελεύθερο Ζευγάρι» στην Ελλάδα;
«Θα το ήθελα. Ποιός ξέρει;».

Producer: Mazi Theatre Company,
Co-producer: Loitering with Intent
Cast: Shani Erez
Konstantinos Kavakiotis
Director: Hannah Quigley
Designer: Valentina Santa
Lighting Designer: Yiannis Katsaris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.